Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C-toppen till attack mot allianskollegerna

Fredrick Federley (C). Foto: MARTINA HUBER
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/MEDIABILD

Centerpartiet förklarade i helgen att de inte kommer släppa fram en M/KD-regering. 

Sedan dess har kritiken varit hård från moderater och kristdemokrater. 

Men nu slår partiet tillbaka och anklagar M och KD för att förstöra alliansen inifrån, skriver Aftonbladet. 

– Det finns en dödgrävarfalang som består av ytterkanterna i M och KD, säger Fredrick Federley, Centerns andre vice ordförande, till tidningen. 

I de pågående regeringsförhandlingarna ligger stort fokus på Centerpartiet och Liberalerna. I måndags gick uppdraget att försöka bilda regering över till Stefan Löfven – men för att han ska lyckas med det krävs att blockpolitiken bryts. 

I helgen meddelade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att de inte kommer stödja Ulf Kristerssons förslag med en alliansregering som inte har stöd över blockgränsen. Man skulle också rösta nej till en regering som består av Moderaterna och något eller några av allianspartierna – men inte alla. 

Sedan deras besked kom har partierna fått kritik av moderater och kristdemokrater. Bland annat skrev den tidigare moderate arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin i ett långt inlägg på Facebook: ”Det är faktiskt rätt fascinerande hur C och L på ett så kirurgiskt vasst sätt kan undvika att få maximalt genomslag för sin politik”

Federley: ”Halv mandatperiod av internt krypskytte” 

I Aftonbladet slår Fredrick Federley, EU-parlamentariker och Centerns andre vice ordförande, nu tillbaka. Till tidningen säger han att alliansens problem inte handlar om hans parti – utan att det finns falanger inom M och KD som har kampanjat för att försvaga samarbetet inifrån. 

– Ungefär mitt i förra mandatperioden började en dödgrävarfalang inom alliansen ägna betydlig politisk kraft och energi till att kritisera samarbetet. Allt var fel och det var i princip fel på alla partiledare och strategier. Det där har hållit i sig väldigt länge.

Enligt honom så handlar det om ytterkanterna i Moderaterna och Kristdemokraterna, samt om ett antal ledarsidor. 

– När väljarna sett en halv mandatperiod av internt krypskytte, försåtsminerande och attacker inom alliansen, blir de inte lika benägna att rösta på allianspartierna. Där har man skrämt över en del över blockgränsen. Rätt många väljare vill se en stabil och trygg regering. Det skapar inte dödgrävarfalangen, säger han till Aftonbladet. 

Fredrick Federley säger i en stor intervju med Aftonbladet att C inte har någon ambition att lämna alliansen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Fredrick Federley säger till tidningen att om C och L hade uttryckt att man skulle släppa fram en regering ledd av Ulf Kristersson, men där inte alla partier ingår så hade alliansen varit spräckt. 

Han talar om hur viktig alliansen är, att han tycker att samarbetet fungerat bra och betonar att de problem han beskriver inte finns i det politiska ledarskapet, utan att det fungerar bra. 

Men han säger också att det finns en del av alliansen som inte ser det så. 

– Samtidigt kan jag se hur en del av det här gänget nu vänder knivarna inåt. De har som ambition att spräcka alliansen, då man ser att ett annat styre är möjligt, där M och KD tar stöd av SD. Men C har ingen ambition att lämna alliansen, vi kommer att vara de sista som lämnar förhandlingsbordet, säger han till Aftonbladet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!