Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C-toppen: Fel att Sverige stängde gränserna

Nytillträdde Jonny Cato (C) ska föra partiet genom migrationssamtalen.
NY ROLL. Jonny Cato, ny migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet: ”Jag är väldigt stolt över vår migrationspolitik. Sedan blev det tydligt för alla att Sverige inte var tillräckligt bra på att ta emot flyktingar hösten 2015. Men Centerpartiet har alltid varit ett ansvarstagande parti tycker jag”.
Flyktingar på gränsen mellan Grekland och Makedonien 2016.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han blev kommunalråd som 20-åring, vill avskaffa kungahuset och ser både ”fördelar och nackdelar” med månggifte. 

Centerpartiets nya migrationspolitiska talesperson Jonny Cato ingår den kommitté som ska hitta en ny gemensam väg i migrationspolitiken.

– För mig är det helt självklart att värna asylrätten och då är det också svårt att sätta ett maxantal som vissa partier gjort. Det tycker jag är beklagligt, säger han i en intervju med Expressen. 

Blott 20 år gammal blev Jonny Cato (C), i dag 25, kommunalråd i Helsingborg. Förra hösten valdes han in i riksdagen. Och nu i veckan, i egenskap av Centerpartiets nya talesperson i migrationsfrågor, representerar han sitt parti i den kommitté som har till uppgift att ta fram en ny svensk migrationspolitik som ska börja gälla i juli 2021. 

– Det kommer att vara svårt att komma överens. Men jag tror också att vi har en väldigt viktig roll i att verkligen få de andra partierna att kompromissa, säger han.

Vilket riksdagsparti skulle du säga att ni står närmast i migrationspolitiken i dag? 

– Vi är på något sätt det enda partiet som lyckas balansera medmänsklighet och humanism med ordning och reda. Det finns delar i vår migrationspolitik som är lik Moderaternas, men det finns också delar som är lika Miljöpartiets. Så jag tycker det är svårt att peka ut ett parti. 

FÖREBILD. Jonny Cato (C) tar över rollen som migrationspolitisk talesperson efter Johanna Jönsson (C): ”Jag tror vi ligger väldigt nära. Johanna har alltid varit en förebild för mig politiskt. Hon är en fantastisk politiker och jag tycker att hon har gjort en väldigt bra utveckling av Centerpartiets migrationspolitik”, säger han.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vill inte sätta några ”siffror och volymer”

I en debattartikel som publicerades i DN på måndagen skrev Jonny Cato tillsammans med partiledaren Annie Lööf att de bland annat vill se att Sverige tar emot fler kvotflyktingar. De skriver också att den som fått avslag på sin asylansökan men som hemlandet vägrar ta emot bör få uppehållstillstånd i Sverige. Samtidigt vill de att välfärdssystemets förmåner stramas åt för de asylsökande som inte tar sig hit på laglig väg. Bland annat kan det handla om att det som tidigare betalats ut som bidrag i stället skulle betalas ut som ett lån. 

Skulle du säga att ni vill skärpa er migrationspolitik? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Men vi har förändrat sättet vi vill se migrationssystemet på och det handlar just om att ställa om till lagliga vägar på systemnivå.

Migrationskommittén

Vad: Regeringen beslutade i juni om att tillsätta den parlamentariska kommitté som ska ta fram en ny migrationspolitik. 

Syftet: Att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra.

Vilka: Kommittén leds av juristen Thomas Rolén och består av: Rikard Larsson (S), Carina Ohlsson (S), Ebba Östlin (S), Tobias Billström (M), Maria Malmer Stenergard (M), Jimmie Åkesson (SD), Paula Bieler (SD), Jonny Cato (C), Christina Höj Larsen (V), Fredrik Malm (L), Hans Eklind (KD), Rasmus Ling (MP). 

När: På tisdagen möts kommittén i ett första, skarpt möte.

Hur många fler kvotflyktingar vill ni att ska Sverige ta emot?

– Vi vill inte prata volym och siffror. Många andra partier gör det och jag tycker att det är svårt och nästan omöjligt att göra det och samtidigt värna asylrätten.

Är det önskvärt för er att färre ska söka asyl i Sverige? 

– I en drömvärd ska ingen människa behöva fly. Men vi står också inför ett faktum där människor behöver fly från krig och förtryck. Och det är klart att människor som gör det också ska behöva få ett säkert skydd. För mig är det helt självklart att värna asylrätten och då är det också svårt att sätta ett maxantal som vissa partier gjort. Det tycker jag är beklagligt.

Ångrar inte ”gymnasielagen”

2018 var Centerpartiet ett av de partier som ställde sig bakom den hårt kritiserade så kallade ”gymnasielagen”, som innebar att de tusentals asylsökande som var minderåriga när de kom till Sverige men som hann bli myndiga till följd av långa handläggningstider fick tillfälliga uppehållstillstånd. 

Bland de 7 500 som fått tillfälligt uppehållstillstånd riskerar nu en del att få sin ansökan om förlängning avslagen. Trots det menar Jonny Cato att det var rätt att Centerpartiet, vars röster i riksdagen avgjorde frågan, släppte fram lagen. 

– Vi hade två väldigt svåra alternativ att välja på: det ena att ge upp de här ungdomarnas drömmar direkt och skicka tillbaka dem till en väldigt svår situation i hemlandet. Eller att ge dem en ny chans här. Jag är väldigt stolt över att vi valde att göra det senare.

Miljöpartiet vill ge dessa människor amnesti nu. Vad anser du?

– Jag tycker det är en väldigt svår fråga. Men jag kan konstatera att det inte finns något parlamentariskt stöd, varken för amnesti eller för att förändra gymnasielagen. Därför behöver regeringen göra allt de kan för att underlätta de praktiska problemen.

Men ingen amnesti? 

– Det var på tal redan när man diskuterade gymnasielagen. Och då sa Centerpartiet att vi vill ge dessa människor en chans, men att det är en bättre väg att göra det med ett visst antal kriterier.

Var det fel att vi stängde gränserna 2016? 

– Ja.

Var landets yngsta manliga kommunalråd

2014, när Jonny Cato var 20 år gammal och bara ett par år efter att han börjat engagera sig i ungdomsförbundet, blev han kommunalråd i Helsingborg. Det gjorde honom till landets då yngsta manliga kommunalråd någonsin. 

UNG. Jonny Cato blev kommunalråd i Helsingborg 2014 – och därmed landets yngsta manliga kommunalråd någonsin.
Foto: CENTERPARTIET

Är man redo att styra en kommun när man är 20? 

– Jag tycker det. Det är väldigt mycket fokus på ålder. Jag tror man ska ha mer fokus på resultat. Jag kan bara konstatera att jag i valet 2018 var en av Helsingborgs mest kryssade politiker och det är ändå ett tecken på att väljarna tyckte att jag gjorde ett ganska bra arbete.

– Sedan är det en förtroendebransch. Det är viktigt att folk är kritiska och ställer relevanta frågor. Samtidigt är min upplevelse att vi behöver både fler unga och gamla politiker. Tittar man på Twitter-flödena just nu är det nästan fler som vill citera min ålder än det sakpolitiska innehållet. Det tycker jag är ett problem för Sverige.

Vilken är din mest opopulära åsikt?

– Behovsprövat barnbidrag. Även när jag pratar med mina kompisar hör jag att den är ganska kontroversiell.

MÖTS. Expressen träffade Jonny Cato på Centerpartiets kansli i riksdagen. På tisdagen håller migrationskommittén ett första, skarpt möte i vilket han ska delta.

Staten ska inte lägga sig i med vem eller hur många man gifter sig med”. Så sade du i en intervju med Norra Skåne 2013, när du var ordförande för Cuf i Skåne. Står du bakom det ännu i dag?

– Det var viktigt att vi vågade ha den typen av svåra diskussioner. Men jag tycker Centerpartiet har en väldigt klok inställning till det nu, så jag har väl också växt där någonstans.

Men tycker du att man ska få gifta sig med fler personer samtidigt? 

– Jag tycker det är en svår fråga och det är helt ärligt inget jag funderat så mycket på. Jag ser både fördelar och nackdelar med det.

Om beslutet låg på dina axlar, skulle kungahuset få finnas kvar i sin nuvarande form? 

– Av ideologiska skäl: nej.

Jonny Cato

Ålder: 25.

Bor: Helsingborg.

Familj: Mamma, pappa, syster och två bröder.

Utbildning: Gick två terminer på kandidatprogrammet i strategisk kommunikation vid Lunds universitet.

Politisk karriär: Var kommunalråd i Helsingborg 2014–2018. Var också förste vice förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund 2015–2016. Riksdagsledamot sedan 2018. Utsågs i oktober till migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.