Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C-toppen: ”Då har vi en helt ny situation”

Regeringen, C och L lovar mer pengar till välfärden.
Vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ebba Busch Thor.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om M och KD gör upp med V för att bland annat stoppa C:s så kallade ingångsavdrag i regeringens budget har vi fått ”en ny formering inom svensk politik”. 

Det säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, som även menar att det är otänkbart för dem att backa i den frågan.

– Om det för Moderaterna bara blir en fråga om spel, att kroka arm med Vänsterpartiet för att säga nej och blockera borgerlig politik. Då har vi en helt ny situation i riksdagen.

På tisdagen kunde Expressen berätta om Moderaternas, Kristdemokraternas och Vänsterpartiets planer på att riva upp flera reformer ur januaripartiernas budget för att finansiera nya miljarder till kommunerna. Något som riskerar att försätta hela januarisamarbetet i gungning, eftersom partierna tillsammans med Sverigedemokraterna har en egen majoritet i riksdagen.

Bland annat uppges det så kallade ingångsavdraget, som exempelvis innebär sänkt arbetsgivaravgift för nyanlända och andra som bedöms stå långt ifrån arbetsmarknaden, vara något som oppositionen ställt in siktet på. Reformen var ett av de krav som Centerpartiet hade med sig in i januariavtalet och hör till en av de mer kostsamma reformerna. 

Skulle bli förvånad om M gjorde upp med V

Men Centerpartiet är allt annat än beredda på att ta bort den reformen för att gå den ”nya” oppositionen till mötes om det är något de skulle ställa som krav. 

– Tanken att göra upp med Vänsterpartiet om kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande. Det är vi inte ett dugg intresserade av, säger den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson i en intervju med Expressen. 

Samtidigt säger han att han litar på att M-ledaren Ulf Kristersson inte kommer att låta det gå så långt. 

– Om man skulle ta bort det är det en jättestor skattehöjning på småföretag. Sex miljarder kronor, det är en rejäl puck. Och jag skulle vara något förvånad för Moderaterna gör upp med vänstern om kraftiga skattehöjningar på jobb och företagare för att finansiera kommunsektorn. Dessutom i ett läge där vi redovisar ett alternativ. 

Anders W Jonsson: ”Då har vi en helt ny situation i riksdagen”

Anders W Jonsson säger att han för ett år sedan, när 73-punktsavtalet slöts, inte hade förväntat sig att Vänsterpartiet skulle samla oppositionen på det sätt som de nu gjort, men att han litar på att Ulf Kristersson tycker att sakfrågorna är det viktigaste. 

Är du säker på att sakpolitiken är det viktigaste för Ulf Kristersson i det här läget? 

– Jag kan inte annat än att lita på det Ulf Kristersson säger, och han säger att sakpolitiken är det viktiga. Så länge han hedrar det är det ju väldigt mycket allianspolitik, borgerlig politik, som vi lyckats få in i januariavtalet. 

– Om det för Moderaterna bara blir en fråga om spel, att kroka arm med Vänsterpartiet för att säga nej och blockera borgerlig politik. Då har vi en helt ny situation i riksdagen. 

Jonas Sjöstedt (V) och Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Hur sannolikt bedömer du att det är att det blir så? 

– Jag vill ändå tro människor gott, och jag tror ändå att både Moderaterna och Kristdemokraterna ser att Sverige är i behov av ett antal liberala reformer. Men om det skulle vara så att de säger att ”vi skiter i sakpolitiken, för oss är det viktiga att sabotera och göra upp upp med våra värsta motståndare för att kunna blockera”. Då har vi ju fått en ny formering inom svensk politik. För det är klart, de här fyra partierna har ju majoritet, så är det. 

Och vad gör ni då? 

– Jag kan inte spekulera i det. Men är det så att de partierna kommer överens om väldigt mycket, då har vi en ny politisk situation. 

Striden om välfärden

• September 2019. Regeringen lägger fram budgeten och satsar 5 miljarder på kommuner och regioner. Det överraskar många – inte minst inom S – att det inte kommer mer pengar med tanke på behoven.

• 14 januari 2020. M-ledaren Ulf Kristersson håller pressträff och kräver en extra ändringsbudget med ett räddningspaket för välfärden. Partiet vill satsa 3 miljarder kronor på kommuner och regioner, och 2,6 miljarder på polisen och rättsväsendet. 

För att finansiera satsningen vill man riva upp flera av regeringens reformer och banta biståndet. 

• Vänsterpartiet kräver 10 miljarder till kommunerna och svarar snabbt att man vill förhandla med M och KD (som kräver 6,7 miljarder). 

V säger också ja till att riva upp det föreslagna ingångsavdraget och satsningen på utvecklingstid. 

• 16 januari. M lägger fram sitt förslag om räddningspaket för välfärden i finansutskottet. 

• 19 januari. V och M säger i SVT:s Agenda att förhandlingarna går bra och att de räknar med att komma överens inom kort. 

• 20 januari. Regeringen och dess samarbetspartier C och L kommer med sitt svar. På en pressträff i riksdagen presenterar de en satsning på 5 miljarder till kommuner och regioner, pengar som ska komma i vårbudgeten i april. 

• V, M och KD svarar att det inte ändrar någonting, och att man går vidare med den extra ändringsbudgeten. 

• På torsdag den 23 januari möts finansutskottet i riksdagen på nytt. Då kan oppositionen gå vidare. SD stödjer Moderaternas initiativ, vilket innebär att M, KD, V och SD, som tillsammans har majoritet i riksdagen, har möjlighet att köra över regeringen. 

Repliken som alla pratar om efter debatten i riksdagen

Se meningsutväxlingen mellan Anders W Jonsson och Ulf Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.