Annie Lööf. Foto: Mikael Sjöberg
Annie Lööf. Foto: Mikael Sjöberg

C-topp varnar för
kaos på stämman

Publicerad

Hon tvingades avbryta sin semester i Thailand och landade på Arlanda på torsdagsmorgonen.

I dag höll Annie Lööf ett 30 minuter långt telefonmöte med 688 av sina partikamrater.

Men Hans Lindqvist, tidigare EU-parlamentariker, varnar för att den interna striden inte är löst.

– Om partistyrelsen inte lägger fram ett förslag som ligger närmare opinionen blir det kaos på stämman, säger han till Expressen.se.

Annie Lööf avbröt på onsdagseftermiddagen sin semester i Thailand för att återvända hem till Sverige. Uppgiftslämnare i Centerpartiet berättar i dagens Expressen att Lööf pressats att avbryta sin semester.

Vid halv nio på torsdagsförmiddagen landade Centerledaren på Arlanda och togs ut via vip-utgången.

Hon åkte därefter hem till sin bostad i Stockholm.

Klockan 14 hade Annie Lööf ett telefonmöte med sina partikamrater. Inbjudan till telefonkonferensen gick ut brett till bland andra distriktsordföranden och förtroendevalda runtom i landet, samt partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Det var nödvändigt. Vi fick lyssna och Annie pratade. Men det var lite underligt att inte idégruppen var inbjuden. Den borde ha varit med tycker jag, säger Hans Lindqvist, Centerpartiets vice gruppledare i landstingsfullmäktige i Stockholm och tidigare EU-parlamentariker.

Han är långt ifrån nöjd med beskedet från partiledaren.

– Det räcker inte. Partiprogrammet måste ändras i grunden om man ska kunna säga att det är ett program som centerpartister i landet står för. Om partistyrelsen inte lägger fram ett förslag som ligger närmare den diskussion och opinion som nu hörs då blir det kaos på stämman, säger Hans Lindqvist.

Uppskattat

Temat för mötet var den debatt som förslaget till nytt idéprogram väckt och framför allt hur processen framåt ska se ut.

– Det var ett informationsmöte som pågick i en halvtimme ungefär, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare hos Annie Lööf, till Expressen.se.

Mötet uppskattades av riksdagsledamoten Abir Alsahlani som deltog. Efteråt skrev han på Twitter:

"Tack @annieloof för ett jättebra möte! Öppenhet, debatt, respekt för varandra, idédiskussion, högt i tak - sånt gillar vi!"

Efter mötet intervjuades Annie Lööf av Lotta Bromé i "P4 Extra".

– Jag är glad att vi har en debatt. När jag tillträdde som partiledare sa jag att Centerpartiet ska vara idémotorn i svensk debatt. Jag tycker att det är bra att det är liv i luckan, säger Annie Lööf i programmet.

På frågan om hon borde ha stannat hemma i stället för att åka till Thailand svarar hon så här:

– Nej det tror jag inte. Även partiledare behöver några dagar ledigt och ladda batterierna. Det här var en resa som jag och in man planerat länge, säger Lööf i "P4 Extra".

Samtidigt menar den tidigare C-ledaren Olof Johansson att tankesmedjan Timbro ligger bakom partiets nya politik.

"Nyliberala tankesmedjan Timbro har fått alltför stort inflytande i Centerpartiet", skriver han på SVT Debatt.

Han utvecklar:

"Det finns ett Timbroproblem där personer infiltrerat och fört fram Timbros åsikter inom Centern, och det finns ett inbyggt storstadsproblem inom partiet. "

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag