C-topp varnar för
kaos på stämman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf.
Foto: Mikael Sjöberg

Hon tvingades avbryta sin semester i Thailand och landade på Arlanda på torsdagsmorgonen.

I dag höll Annie Lööf ett 30 minuter långt telefonmöte med 688 av sina partikamrater.

Men Hans Lindqvist, tidigare EU-parlamentariker, varnar för att den interna striden inte är löst.

– Om partistyrelsen inte lägger fram ett förslag som ligger närmare opinionen blir det kaos på stämman, säger han till Expressen.se.

Annie Lööf avbröt på onsdagseftermiddagen sin semester i Thailand för att återvända hem till Sverige. Uppgiftslämnare i Centerpartiet berättar i dagens Expressen att Lööf pressats att avbryta sin semester.

Vid halv nio på torsdagsförmiddagen landade Centerledaren på Arlanda och togs ut via vip-utgången.

Hon åkte därefter hem till sin bostad i Stockholm.

Klockan 14 hade Annie Lööf ett telefonmöte med sina partikamrater. Inbjudan till telefonkonferensen gick ut brett till bland andra distriktsordföranden och förtroendevalda runtom i landet, samt partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Det var nödvändigt. Vi fick lyssna och Annie pratade. Men det var lite underligt att inte idégruppen var inbjuden. Den borde ha varit med tycker jag, säger Hans Lindqvist, Centerpartiets vice gruppledare i landstingsfullmäktige i Stockholm och tidigare EU-parlamentariker.

Han är långt ifrån nöjd med beskedet från partiledaren.

– Det räcker inte. Partiprogrammet måste ändras i grunden om man ska kunna säga att det är ett program som centerpartister i landet står för. Om partistyrelsen inte lägger fram ett förslag som ligger närmare den diskussion och opinion som nu hörs då blir det kaos på stämman, säger Hans Lindqvist.

Uppskattat

Temat för mötet var den debatt som förslaget till nytt idéprogram väckt och framför allt hur processen framåt ska se ut.

– Det var ett informationsmöte som pågick i en halvtimme ungefär, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare hos Annie Lööf, till Expressen.se.

Mötet uppskattades av riksdagsledamoten Abir Alsahlani som deltog. Efteråt skrev han på Twitter:

"Tack @annieloof för ett jättebra möte! Öppenhet, debatt, respekt för varandra, idédiskussion, högt i tak - sånt gillar vi!"

Efter mötet intervjuades Annie Lööf av Lotta Bromé i "P4 Extra".

– Jag är glad att vi har en debatt. När jag tillträdde som partiledare sa jag att Centerpartiet ska vara idémotorn i svensk debatt. Jag tycker att det är bra att det är liv i luckan, säger Annie Lööf i programmet.

På frågan om hon borde ha stannat hemma i stället för att åka till Thailand svarar hon så här:

– Nej det tror jag inte. Även partiledare behöver några dagar ledigt och ladda batterierna. Det här var en resa som jag och in man planerat länge, säger Lööf i "P4 Extra".

Samtidigt menar den tidigare C-ledaren Olof Johansson att tankesmedjan Timbro ligger bakom partiets nya politik.

"Nyliberala tankesmedjan Timbro har fått alltför stort inflytande i Centerpartiet", skriver han på SVT Debatt. 

Han utvecklar:

"Det finns ett Timbroproblem där personer infiltrerat och fört fram Timbros åsikter inom Centern, och det finns ett inbyggt storstadsproblem inom partiet. "

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.