C tar bort månggifte
ur sitt idéprogram

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

I dag möttes Centerpartiets partistyrelse med förhoppningar om att lyckas enas om ett nytt idéprogram.

Partiledaren Annie Lööf säger till SVT efter mötet att förslaget om månggifte och en förändring av arvsrätten har strukits.

- Vi har haft ett väldigt långt och väldigt bra sammanträde, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande i Centerpartiet, till TT.

Centerpartiets idéprogram väckte het debatt när man bland annat tog upp frågor som månggifte och slopad skolplikt. Men inför dagens diskussioner var tanken att man skulle lyckas enas om ett nytt idéprogram där de kontroversiella frågorna är strukna.

Nu står Centerpartiet inför stora utmaningar. Samtidigt som man ska lyckas vinna tillbaka väljarna måste även partistyrelsen enas om ett idéprogram - som kommer att presenteras under nästa vecka.

Strax efter klockan 17 på fredagen uppgav Centerpartiets pressekreterare Jonas Nyström att partistyrelsens möte har avslutats, skriver TT.

Fler ledamöter reserverade sig

Enligt DN.se har partistyrelsen enats om ett förslag till ett nytt idéprogram, sedan stora förändringar gjorts. Men flera ledamöter ska ha reserverat sig. DN erfar vidare att de kontroversiella förslagen om att tillåta månggifte, avskaffa arvsrätten och slopa skolplikten har strukits.

Partiledaren Annie Lööf säger till SVT att två av de omstridda förslagen strukits ur programmet. Det handlar om månggifte och en förändring av arvsrätten som innebar att man skulle kunna testamentera alla sina tillgångar till vem som helst.

- Vi har haft ett väldigt långt och väldigt bra sammanträde, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande i Centerpartiet, till TT.

"Inte klara än"

Han fortsätter:

- Vi är inte klara än. Det återstår en del arbete, säger han och nämner att materialet är omfattande och nu ska sammanställas. Det är en hel del som lagts till och en hel del som tagits bort och mycket som har omformulerats.

Han säger att det kommer att bli "en mycket bra slutprodukt som en stor majoritet av centerpartisterna kommer att kunna känna igen sig i och tycka att det är spännande att ha som en ledstjärna".

"Ett riktigt bra partistyrelsemöte och bra diskussioner och beslut om partistyrelsens förslag till nytt idéprogram!", skriver statsrådet Anna-Karin Hatt, andre vice ordförande i partiet, på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.