Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedts ilska: ”De vägrar förhandla med oss”

Partiet stängs ute från förhandlingar om Arbetsförmedlingen, enligt V.
V kräver att få vara med i samtalen. ”De vägrar förhandla med oss”, säger Jonas Sjöstedt till TT.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingemar Einarsson (C), kommunalråd i Kalmar är kritisk mot KD och M. Foto: JENS CHRISTIAN
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har meddelat att man vill se ändringar i den planerade reformen av Arbetsförmedlingen. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Efter Vänsterpartiets misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) stängs partiet ute från de följande samtalen.

Det menar partiledaren Jonas Sjöstedt, som riktar kritik mot Socialdemokraternas strategi i förhandlingarna om Arbetsförmedlingen.

– För mig blir det fullständigt obegripligt, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio. 

Reformen av Arbetsförmedlingen har lyfts fram som en av Centerpartiets hjärtefrågor när man ingick i det så kallade januariavtalet med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Men just nu är planen offer för en dragkamp mellan starka politiska viljor. 

Vänsterpartiet vill stoppa planen och har meddelat att man tänker utropa en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Man har tidigare fått stöd från både Kristdemokraterna och Moderaterna – men tidigare i veckan kom en vändning till stånd.

Expressen kunde berätta att Socialdemokraterna är villiga att ställa sig bakom M:s krav på att slopa den omdiskuterade lagen om valfrihet (LOV) i reformen.

I intervju med TT uppgav dock Stefan Löfven att S inte gjort några försök att kontakta Vänsterpartiet.

V-ledaren Jonas Sjöstedt menar å sin sida att partiet stängs ute från förhandlingarna och att det är oacceptabelt.

– Det ser ut som om regeringen, Liberalerna och Centerpartiet är på väg att backa vad gäller kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen. Det vore bra om de gjorde det, eftersom det annars kommer att bli svårt för långtidsarbetslösa och kommunerna, säger Sjöstedt till Sveriges Radio.  

– Samtidigt säger regeringen och Stefan Löfven att de inte vill prata med oss, och för mig blir det fullständigt obegripligt. Så jag skulle vilja uppmana regeringen att sätta sig ner med oss, men också med Moderaterna och Kristdemokraterna, och lösa det här.

”Förstår att det är en jobbig situation”

Sjöstedt säger till TT att hans parti har beredskap under hela helgen för att lösa de här frågorna. Sedan misstroendeförklaringen mot Eva Nordmark tidigare i veckan har kontakter tagits mellan S och V, enligt Sjöstedt.

– Vi har haft en del kontakter. Men de säger att de vägrar att förhandla med oss. Och det är konstigt för vi har gjort massor med överenskommelser genom åren, säger Sjöstedt till TT. 

– Vi har gjort en hel rad statsbudgetar men nu kan vi plötsligt inte prata med varandra för att se till att Sveriges arbetslösa får en rimlig situation? Det är faktiskt inte hållbart.

Flera Socialdemokrater varit kritiska mot V:s hot om misstroendeomröstning, som kallats ”fruktansvärd” och ”anmärkningsvärd”.

– Jag förstår att det är en jobbig situation. De har hamnat till höger om M och KD, där ska de inte vara i normala fall. Vi har provat allting, men det är som att regeringen inte har velat inse att den har minoritet i riksdagen. Varje regering som har en minoritetsställning måste ta hänsyn till majoriteten i riksdagen, säger Sjöstedt till TT.

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

Ali Esbati: ”Behöver lugna ner sig lite”

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, Ali Esbati, menar likt Jonas Sjöstedt att partiet under en längre tid har försökt lyfta sin kritik mot reformen av Arbetsförmedlingen. Således tycker han inte att S kritik mot V har varit rimlig.

– Jag tror att de behöver lugna ner sig litegrann. Det är ju snarare så att vi har stått upp för en kritik som har funnits länge mot den här huvudlösa reformeringen av Arbetsförmedlingen. Den kritiken har funnits väldigt brett inom facket, SKL och bland borgerliga politiker därför att den bygger på fakta och verkligheten, säger han i Expressen TV.

Ali Esbati betonar dock att partiets mål inte är att avsätta någon politiker, utan att få gehör för de krav som finns kring reformen.

– Vi tror väl förstås att det är lättare för regeringen att kunna klara det här om man tar det på allvar och sätter sig ner och diskuterar med oss.

”V och S har haft kontakt”

Ali Esbati (V) berättar om misstroendehotet.

Enligt Ali Esbati har Socialdemokraterna målat in sig i ett hörn genom att gå med på Centerpartiets krav inom januariavtalet. Han uppmanar Socialdemokraterna att ”ta sitt förnuft till fånga”.

– Det här är en politik som ingen gillar egentligen, utom möjligen Centerpartiet. Inte ens Centerpartiets kommunalråd verkar vara särskilt nöjda med det som sker. Då är det väl rimligt att Socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga och omförhandlar de delarna av januariavtalet. Då kan man komma överens med oss om en rimligare politisk linje, säger Ali Esbati i Expressen TV.

Centerpartiet om Arbetsförmedlingen

Expressen har ringt runt till Centerpartiets representanter för att få en bild av hur de ställer sig till att kompromissa med partiets planer för Arbetsförmedlingen.

I bräschen för reformen står partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, Martin Ådahl. Samtidigt står det klart att planerna värderas högt av partiet i stort.

– Januariavtalet är ett knytkalas och reformeringen av Arbetsförmedlingen var en av sakerna i det som bar vårt signum, säger en C-företrädare som vill förbli anonym. 

– Men jag har lärt mig att man inte kan bakbinda dem som ska göra jobbet. Jag har själv suttit i förhandlingar. Har man låst sig för mycket, då får man alltid med sig mindre än om man är öppen för diskussion. Alternativet är ju ett nyval, eller att vi inte får någon reform alls. 

”Man försätter landet i en sådan situation”

Ingemar Einarsson, kommunalråd för C i Kalmar, är också inne på att kompromisser är oundvikliga. 

– Man ska alltid ha ett ödmjukt sinnelag. Det är en splittrad politik. Man får vara öppen för att resonera. Skulle det drivas till en punkt där det blir nyval vore det ingen önskvärd situation. Men där ligger bollen hos Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Då får de ta ansvar för att man försätter landet i en sådan situation, säger Einarsson. 

Anne Sörqvist, distriktsordförande för Centerpartiet i Fyrbodal: 

– Enigheten kring att det behöver reformeras är väldigt stor. Där är det inte mycket att diskutera. Sedan vill vi ju så långt som möjligt att det ska vara på de arbetssökandes villkor.

Hur känner du kring att LOV kan hänga löst?

– Huvudsaken för min del är att man kommer fram till ett system med kvalitetssäkring. Att det blir ett bra utfall. Sedan om man använder det verktyget eller något annat, det tycker jag är lite mindre viktigt. 

Även Elena Fridfelt, distriktsordförande för C i Västra Götaland Västra, är öppen för justeringar av reformplanerna. 

– Anders W Jonsson gick ju ut och sa i går att partiledningen kommer att titta på de konkreta detaljer som M och KD pekat på, så det finns en kompromissvilja, säger hon.

Enligt TV4 Nyheterna har deras rundringning visat att åtta av 14 tillfrågade partidistrikt inte vill att ledningen ska backa i frågan.  

– Jag har förstått att de vill reformen ska ske via lagen om offentlig upphandling, inte via lagen om valfrihet. Jag tror att det vore sämre, säger Hanna Wagenius, distriktsordförande för Centerpartiet i Östersund, till TV4. 

”Har mycket skit i bagaget”

Relationen mellan C och tidigare allianskollegorna M och KD är inte helt harmonisk. Två av C-representanterna som Expressen talat med, Ingemar Einarsson och ledaren som vill förbli anonym, riktar skarp kritik mot de två högerpartiernas agerande i fallet Arbetsförmedlingen. 

– De har ett ansvar för bekymren som råder i dag sett till budgeten som de fick igenom 2018, där man på ett okontrollerat sätt drog pengar från Arbetsförmedlingen. De har mycket skit i bagaget i frågan, säger Einarsson. 

– Jag kan tycka att det känns torftigt att använda sig av misstroendeverktyget mot en minister som inte har något med det här att göra. De fyra partierna som står bakom misstroendeförklaringen är ju inte överens om något. De är bara överens om att de är arga. Det är gulligt får man säga, att de ställer upp på en misstroendeförklaring på grund av en situation skapad av deras budget. De misstror effekten av sin egen budget, säger C-företrädaren som vill förbli anonym. 

”Beredda att diskutera”

Anders W Jonsson, som vikarierar som C:s partiledare under Annie Lööfs föräldraledighet, gjorde under fredagskvällen ett uttalande om partiets inställning till att kompromissa med januariavtalet. 

’’Centerpartiet tycker att Arbetsförmedlingen behöver göras om i grunden, för att på ett bättre sätt ge stöd till arbetslösa och så att fler företag kan hitta rätt kompetens. Det är väldigt positivt att det tycks finnas ett brett stöd för detta i riksdagen. 6 av 8 partier vill att reformen blir av’’, sa Jonsson. 

”Moderaterna och Kristdemokraterna har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med Vänsterpartiet är däremot uteslutet.’’

Viktor Barth-Kron: ”Det här handlar krisen om”

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.