– Vi ger besked i dag om att de ensamkommande som levt laglydigt, klarat sin utbildning och som är nära arbetsmarknaden men inte har fått det där jobbet som gör att de kan få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, de ska prövas mot den humanitära skyddsgrunden och få möjlighet att stanna, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Lööf och den migrationspolitiske talespersonen Jonny Cato om regeringens förslag på en utökad humanitär skyddsgrund. Den är tänkt att ingå i den utlänningslag som är tänkt träda i kraft i sommar.
En humanitär skyddsgrund ska ge utlänningar utan asylskäl en möjlighet att få stanna i Sverige i särskilt ömmande fall, till exempel svår sjukdom.
Bredare grund
I regeringens förslag som skickades ut på remiss i fredags, så är skyddsgrunden utökad jämfört med det förslag som lades fram av migrationskommittén i somras.
Den ger utökade möjligheter att få stanna om asylskäl upphört för de som vistats i Sverige under lång tid med tillfälliga uppehållstillstånd och fått en särskild anknytning till landet.
”Med hjälp av den humanitära grunden för vuxna ser Centerpartiet en möjlighet att skapa långsiktiga förutsättningar för de som på laglig grund vistats länge i Sverige utan att ha begått brott och har en stark förankring i samhället”.
Planera livet
C ser även en möjlighet för de ensamkommande som fått stanna i Sverige för att slutföra gymnasiestudier. Partiet anser att den gruppen bör ges möjlighet att prövas mot den nya, utökade humanitära grunden, när den träder i kraft i sommar.
”De skulle då kunna få förlängt tillfälligt uppehållstillstånd och mer långsiktiga förutsättningar och möjlighet att planera sitt liv”, står det i debattartikeln.
C vill att den utökade humanitära grunden formuleras så att även de ensamkommande som fått uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen kan omfattas om de avslutat sina studier, levt laglydigt och har en stark förankring i Sverige, men som inte når upp till kraven för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.
Den nya gymnasielagen för ensamkommande trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.
För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier ställs vissa krav på jobb och försörjning. Hittills har 72 personer beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning.
5 926 personer har beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier. 706 personer har fått avslag på sin förlängningsansökan.
Regeringen har också aviserat lättnader i gymnasielagen för ensamkommande. Men de lättnaderna avvisar C.