Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C säger nej till M:s
nya flyktingförslag

Moderaterna föreslog tidigare i dag tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Anna Kinberg Batras uppmaning till Stefan Löfven är att omedelbart införa sådana. Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerpartiet säger nej till Moderaternas förslag om tillfälliga gränskontroller. Foto: Julia Reinhart
"Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige," säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Sanna Dolck
Foto: Skärmavbild Expressen TV

Centerpartiet säger nej till Moderaternas förslag om tillfälliga gränskontroller.

Därmed växer sprickan inom alliansen om flyktingpolitiken.

– Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet, säger Centerpartiets talesperson för integration- och migrationsfrågor, Johanna Jönsson, om Kinberg Batras nya förslag.

Moderaterna föreslog tidigare i dag tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Anna Kinberg Batras uppmaning till Stefan Löfven är att omedelbart införa sådana.

Men hon har inte med sig Centerpartiet på det förslaget, kan Expressen nu berätta.

Talespersonen för integrations- och migrationsfrågor, Johanna Jönsson, kommenterar M-föreslaget:

– Det skulle innebära att mycket stora polisiära resurser flyttades från normalt polisiärt arbete som brottsbekämpning, utredningar och förebyggande arbete till att kontrollera vilka som passerar Sverigesgränser. Trots denna omprioritering skulle man enbart kunna kontrollera en liten del. Det skulle dessutom innebära enorma förseningar i den viktiga trafiken, inte minst över Öresundsbron.

– Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet. Man har rätt att söka asyl vid en sådan kontroll.

Sprickan växer

Därmed växer sprickan inom alliansen om flyktingpolitiken.

– Vi och Moderaterna är två olika partier, så det är klart att vi landar i olika slutsatser ibland precis som med alla partier. Nu tittar vi på alla förslag som ligger på bordet, så får vi se vad vi landar i, konstaterar Johanna Jönsson.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som just nu befinner sig på det så kallade RIF-rådets möte i Bryssel, säger till Aftonbladet att han tvivlar på att Moderaterna menar vad det verkar som att de menar.

– Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige.

Expressen har under dagen sökt både statsminister Stefan Löfven och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!