Moderaterna föreslog tidigare i dag tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Anna Kinberg Batras uppmaning till Stefan Löfven är att omedelbart införa sådana. Foto: Anna-Karin NilssonModeraterna föreslog tidigare i dag tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Anna Kinberg Batras uppmaning till Stefan Löfven är att omedelbart införa sådana. Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaterna föreslog tidigare i dag tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Anna Kinberg Batras uppmaning till Stefan Löfven är att omedelbart införa sådana. Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerpartiet säger nej till Moderaternas förslag om tillfälliga gränskontroller. Foto: Julia ReinhartCenterpartiet säger nej till Moderaternas förslag om tillfälliga gränskontroller. Foto: Julia Reinhart
Centerpartiet säger nej till Moderaternas förslag om tillfälliga gränskontroller. Foto: Julia Reinhart
"Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige," säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Sanna Dolck"Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige," säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Sanna Dolck
"Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige," säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Sanna Dolck
Foto: Skärmavbild Expressen TVFoto: Skärmavbild Expressen TV
 Foto: Skärmavbild Expressen TV

C säger nej till M:s
nya flyktingförslag

Publicerad

Centerpartiet säger nej till Moderaternas förslag om tillfälliga gränskontroller.

Därmed växer sprickan inom alliansen om flyktingpolitiken.

– Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet, säger Centerpartiets talesperson för integration- och migrationsfrågor, Johanna Jönsson, om Kinberg Batras nya förslag.

Moderaterna föreslog tidigare i dag tillfälliga gränskontroller i enlighet med vad som tillåts i Schengen. Anna Kinberg Batras uppmaning till Stefan Löfven är att omedelbart införa sådana.

Men hon har inte med sig Centerpartiet på det förslaget, kan Expressen nu berätta.

Talespersonen för integrations- och migrationsfrågor, Johanna Jönsson, kommenterar M-föreslaget:

– Det skulle innebära att mycket stora polisiära resurser flyttades från normalt polisiärt arbete som brottsbekämpning, utredningar och förebyggande arbete till att kontrollera vilka som passerar Sverigesgränser. Trots denna omprioritering skulle man enbart kunna kontrollera en liten del. Det skulle dessutom innebära enorma förseningar i den viktiga trafiken, inte minst över Öresundsbron.

– Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet. Man har rätt att söka asyl vid en sådan kontroll.

Sprickan växer

Därmed växer sprickan inom alliansen om flyktingpolitiken.

– Vi och Moderaterna är två olika partier, så det är klart att vi landar i olika slutsatser ibland precis som med alla partier. Nu tittar vi på alla förslag som ligger på bordet, så får vi se vad vi landar i, konstaterar Johanna Jönsson.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som just nu befinner sig på det så kallade RIF-rådets möte i Bryssel, säger till Aftonbladet att han tvivlar på att Moderaterna menar vad det verkar som att de menar.

– Det skulle förvåna mig om M tycker att ingen som flyr från IS eller Assads bombningar ska få möjlighet att få sin asyl prövad i Sverige.

Expressen har under dagen sökt både statsminister Stefan Löfven och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag