Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”C-rebellen” om Löfvens framtid: ”Har fått sin chans”

Annie Lööf: ”Det hoppas jag att L tänker på nu” Centerledaren Annie Lööf gästade SVT:s Morgonstudion på torsdagen.
Helena Lindahl, invald från Västerbottens läns valkrets, var Centerpartiets mest kryssade ledamot efter Annie Lööf i valet 2018.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I ett inlägg på Facebook skriver den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl – som röstade emot partilinjen under regeringsbildningen – att hon fortfarande inte har förtroende för Stefan Löfven. 

”Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra”, skriver hon bland annat. 

Till skillnad från förra gången skulle ett nej från henens sida nu kunna äventyra Annie Lööfs önskan om att rösta fram Stefan Löfven som statsminister igen. 

När riksdagen röstade om Stefan Löfven som statsminister i januari 2019 var det en person inom Centerpartiet – trots att man kommit överens om motsatsen i januariavtalet – som valde att rösta nej till Stefan Löfven. Ledamoten var Helena Lindahl, som motiverade det hela med bland annat dessa ord: ”Jag har sagt nej till Socialdemokraterna för en månad sen, ett år sedan och för den delen även för tio år sedan”.

– Norra Sverige är rött sen många decennier tillbaka. Den som vet hur det är att verka i den miljön förstår nog hur jag menar, sade hon i en intervju med Expressen ett par veckor senare. 

Sedan regeringskrisen blev ett faktum har det mot den bakgrunden spekulerats i hur hon skulle rösta denna gång. Eftersom Liberalerna inte längre är med i januariavtalet skulle hennes röst – till skillnad från sist – nämligen kunna bli avgörande om den politiska vilden Amineh Kakabaveh röstar som sitt gamla parti Vänsterpartiet. Som M-ledaren Ulf Kristerssons regeringsunderlag ser ut samlar han, efter Liberalernas sidbyte, i dagsläget 174 mandat om alla – inklusive vilden Emma Carlsson Löfdahl (tidigare L) – röstar enligt deras partilinjer. 

Inlägg på Facebook

Bara en till röst, alltså totalt 175 mandat, skulle då innebära en majoritet i riksdagen. Och nu, på torsdagseftermiddagen, lämnade Helena Lindahl i vad som åtminstone kan tolkas som ett besked om hur hon i så fall tänker rösta i ett inlägg på hennes Facebook-sida

I dag ser jag inte att den senaste mandatperioden har gett mig skäl att ompröva min uppfattning runt samarbetet med Stefan Löfven. Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra”, skriver hon bland annat. 

Samtidigt förklarar hon varför hon röstade gult – alltså enligt partilinjen – i måndagens votering: 

Centerpartiet behöver inte till varje pris skydda Stefan Löfven. Däremot så finns det ett stort egenintresse i att skydda de sakpolitiska framgångarna i 73-punktsprogrammet som många medlemmar och politiker på olika nivåer arbetat hårt med”. 

Andra vägar

Hennes egen förhoppning, skriver hon, är nu andra vägar framåt för Centerpartiet. Om det inte fungerar att hitta någon form av samverkan med tidigare allianskollegor eller ett brett samarbete i mitten som inte innebär att de behöver samverka med Vänsterpartiet anser hon att de ska gå i opposition. 

Sakpolitiken behöver tillåtas stå i centrum och i det måste också förutsättningarna att faktiskt få politiken genomförd inkluderas. Hur vägen fram till det ser ut gissar jag att vi får anledning att återkomma till”, avslutar hon inlägget. 

Helena Lindahl meddelar att hon i dagsläget inte har några fler kommentarer än det hon skrivit i Facebook-inlägget. 

Efter L:s vändning: Det är troligaste scenariot

Jenny Madestam om vad som kan hända efter Liberalerna vänt januariavtalet ryggen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.