Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C-politiker backar om debattartikel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf har haft en tuff tid efter att Centerpartiets idéprogram presenterades.
Foto: Alexander Donka

Flera centerpartister i Färgelanda riskerar att uteslutas ur partiet. Orsaken är de främlingsfientliga formuleringarna i deras debattartikel i tidningen Bohusläningen.

Flera av författarna till debattartikeln är nu ångerfulla.

- De har inte fått se den slutgiltiga texten, säger Joachim Josefsson, kommunikatör vid Centerpartiet Väst.

Ett nytt bråk har blossat upp kring Centerpartiets kontroversiella idéprogram. Den senaste vändan handlar om ett debattinlägg i tidningarna Bohusläningen och Dalslänningen som skrivits under av Centerpartister i Färgelanda. I artikeln sågar de idéprogrammets förslag om fri invandring med följande rader:

"Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete (produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport) löser arvskiften med Kalasjnikovs."

Väcker starka reaktioner

Formuleringarna har fått riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) att gå i taket.

- Detta är främlingsfientligt. Jag ska prata med partisekreteraren och meddela att jag vill se att processen sätts i gång för att utreda om det kan bli aktuellt med uteslutning, säger Fredrick Federley.

Han får stöd centralt inom partiet.

- Vi ser allvarligt på formuleringen. Vi har inte sett något liknande i debatten även om tonläget varit högt, säger Anna-Karin Nyman, presschef på Centerpartiet.  

- Vår organisationschef Thomas Lind söker dessa personer för att höra hur de tänkt när de formulerat sig såhär. I våra stadgar står det att om man agerar på ett sådant sätt att det skadar partiet så kan man bli föremål för uteslutning. Det är en bedömningsfråga, konstaterar hon.

Författarna ångerfulla

Joachim Josefsson, kommunikatör vid Centerpartiet Väst uppger sig har talat med cirka en tredjedel av de 15 lokala centerpolitiker vars namnunderskrifter syns i debattartikeln i Bohusläningen. Samtliga tar avstånd från artikeln och säger sig inte ha fått se de invandrarfientliga formuleringarna. 

- De har fått se stolpar, men denna stolpe har inte varit med. När de sett resultatet tar de avstånd från det, säger han.

Han uppger att artikeln endast haft en slutgiltig författare. Vem denna person är säger han sig dock inte veta ännu. 

Fick inte läsa texten

Bengt Axelsson (C), ledamot i kommunfullmäktige i Färgelanda är en av de centerpartister vars namnunderskrift ingår i debattinlägget.

- Jag ställer mig inte bakom formuleringen om invandring. Han som författat artikeln har spetsat till den efter att vi fått höra stolparna upplästa för oss, säger han. 

 Hur ser du på frågan om fri invandring? 

- Invandare tillför mycket kunskap och idéer som vi har nytta av. Invandring i lagom mängd, som vi kan sysselsätta är bra.

Påminner om Sverigedemokraterna

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, ser två delar i debattartikeln: den första delen handlar om klassisk centerpartistisk jordbrukarpolitik och är inte särskilt oväntat med tanke på spänningarna inom partiet, menar han. 

Den andra delen, som rör invandringen och effekterna av den, är så skarpt formulerad att han knappt tror att SD:s Jimmie Åkesson skulle ha ställt sig bakom texten.

– Detta är en text som de nog inte borde ha skrivit. Den är skriven i affekt och har något Avpixlat över sig. Här hamnar man plötsligt på ytterkanten i något som låter som den lite mer snåriga delen av Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.