C-politiker anklagas för sexchatt med barn

Polisanmäld – lämnar sina uppdrag • Distriktsordförande: ”Ett elände”
En lokal ordförande för Centerpartiet har polisanmälts för olämpligt sexuellt beteende mot minderåriga.
Foto: Adobe Stock
Distriktsordföranden där mannen varit aktiv säger att ”det är ett elände”.

En lokal ordförande för Centerpartiet har polisanmälts för olämpligt sexuellt beteende mot minderåriga.

Nu har politikern hängts ut på sajten Dumpen med namn och kopior på påstådda chattloggar.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har lämnat sina politiska uppdrag och sagt upp sig från sin anställning inom partiet.

– Det är ett elände, säger distriktsordföranden där mannen varit aktiv.

Det är den omskrivna sajten Dumpen publicerade uppgifterna om den aktuella politikern. Dumpen har skrivit om hur de sommaren 2021 ”gick in i en grupp med tydlig sexuell inriktning mot barn”. 

Namnet på gruppen ska ha varit ”unga nyfikna” med profilbild föreställandes Pippi Långstrump. Det var där som de fick kontakt med C-politikern som kallade sig själv ”snuskfarbror”. Dumpen skriver om flera olika konversationer som de hävdar att de haft med politikern under förespeglingen att de var 13-14-åriga tjejer. Sajten publicerar skärmdumpar på konversationerna och även avklädda bilder som politikern ska ha skickat.

”Rollspel”

När den aktuella politikern sedan blev konfronterad med det klandervärda innehållet ska han ha svarat via sin officiella Centerpartiet-mejl att det handlat om rollspel där han ”utgått från att den bakom kontot är en vuxen person”.

Den aktuella mannen har varit aktiv politiker i flera år och haft ett högt anseende i kommunen där han varit verksam. Enligt partiet fick man vetskap om mannens påstådda olämpliga beteende i början av juni. I samma veva valde mannen att lämna sina politiska uppdrag samt säga upp sig från jobbet som ombudsman inom partiet.

– Det var i början av juni som anklagelserna om hans olämpliga beteende på nätet kom in. Riks gick direkt vidare och polisanmälde för att få reda på om något brottsligt begåtts, säger distriktsordföranden.

C drabbade av sexskandaler tidigare

Sajten Stoppa Pressarna avslöjade 2020 att Fredrick Federley, 44, var sambo med en dömd barnvåldtäktsman. Mannen som var tillsammans med den avgångne EU-parlamentarikern dömdes till nio års fängelse för bland annat 22 fall av grova våldtäkter mot barn. Federley lämnade sina uppdrag.


Aftonbladet rapporterade i maj om en centerpartistisk riksdagskandidat som greps på bar gärning efter ett sexköp på ett hotell förra året. 


Centerpartisten Christer Yrjas, ordförande i kommunfullmäktige i Tomelilla, lämnade sina uppdrag efter att hans manliga sambo dömts för sexuellt övergrepp mot ett spädbarn och grovt barnpornografibrott. Ett av brotten ägde rum i deras gemensamma bostad. Yrjas friades själv från alla anklagelser. 

Expressen har sökt den aktuella mannen som avböjer att lämna en kommentar.

– I början av sommaren kom det till vår kännedom att en lokalt anställd person skulle ha uppvisat extremt olämpligt, och eventuellt brottsligt, beteende på ett nätforum. De uppgifter vi fått lämnades över till de rättsvårdande myndigheterna. Lokala partiföreträdare uppmanade personen att både lämna sin anställning och sina politiska uppdrag, vilket han också gjorde kort därefter. Alldeles oavsett om beteendet är brottsligt eller inte är det förkastligt och förtroendet för personen är helt förbrukat, säger Karin Sjöholm, säkerhetschef, Centerpartiet, i en skriftlig kommentar. 

VET DU MER? HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790643643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.