Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C om M:s förslag: Det jobbar vi redan med

Vässad miljöprofil. Moderaterna utmanar Centern med sina nya miljöpunkter. Foto: Suvad Mrkonjic, Colourbox, Jens L'Estrade

Moderaterna utmanar Centerpartiet om miljöfrågan och kräver skärpta straff för miljöbrott.

Expressen kan i dag avslöja hur alliansens största parti vill vässa sin miljöprofil i ett åttapunktsprogram.

– Det är viktigt att även Moderaterna har en politik för de gröna frågorna, säger Åsa Coenraads, som leder partiets miljöarbetsgrupp.

Moderaternas 8 miljöpunkter

1. Delmål

Fortsätt vara drivande i internationellt. Moderaterna vill nu ha fler etappmål på vägen mot noll i nettoutsläpp 2050. Även 2030 och 2040 ska ha skarpa delmål. Precis som C vill M att det ska mätas sektorsvis. Men var målen ska ligga har man inte tagit ställning till.

2. Utfasning

Fasa ut fossila subventioner. Moderaterna vill ha samma pris på koldioxid oavsett vad bränslet används till. Det innebär att man på sikt tar bort industrins undantag och lättnader från skatten på koldioxid.

3. Krafttag mot miljöbrott

En helt ny markering från M att brott mot miljöbalken och skogsvårdslagen ska ge mer kännbara straff. Partiet vill ge polis och åklagare mer pengar för att göra jobbet. Hur mycket och straffen ska ut utredas.

4. Nettodebitering

Moderaterna tar för första gången tydligt ställning för att den som producerar sin egen el ska kunna kvitta energiskatt och moms på den el man för ut till elnätet mot den el som man köper från sitt elbolag. Därmed betalar man bara för mellanskillnaden.

5. Lokalt ansvar

För biologisk mångfald, minskad användning av kemikalier och minskade miljöstörande utsläpp. Moderaterna vill att kommuner och landsting prioriterar minskade utsläpp.

6. Hållbara transporter

För att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 vill M ha harmoniserade EU-regler och gemensamma internationella standarder för den nya tekniken. Arbetsgruppen vill också ha laddstationer för elbilar på fler ställen, till exempel parkeringsplatser.

7. Minska matsvinnet

EU-parlamentariken Anna Maria Corazza Bildts hjärtefråga. Arbetsgruppen vill att kommuner och landsting föregår med gott exempel.

8. Miljöansvar

Ska utökas i kommuner och landsting. Genom till exempel tydligare krav i upphandlingar och bättre energieffektivt i de egna byggnaderna ska kommunerna bli mer miljövänliga. Arbetsgruppen föreslår en checklista att hålla sig till vad gäller vilka produkter de använder.

Snart sju år har gått sedan Fredrik Reinfeldt slog fast att miljöfrågan inte är en viktig valfråga. Det uttalandet fick han som nytillträdd statsminister ångra några månader senare när hela världen fick upp ögonen för klimatutsläppen, bland annat tack vare filmen "En obekväm sanning" av Al Gore.

Sedan dess har Reinfeldt och Moderaterna försökt flytta fram positionerna i miljöfrågan. I dag kan Expressen avslöja partiets åtta punkter för en tydligare miljöprofil.

– Det här ska högst upp på Moderaternas agenda, säger riksdagsledamoten Åsa Coenraads, talesperson i miljöfrågor.

Ett helt nytt inslag är att man vill skärpa straffen för miljöbrott. Arbetsgruppen vill få svenskarna att inse miljöbrottens allvar. Det kan handla om oljeutsläpp, olagliga avfallstransporter eller illegal skogsavverkning.

– Gör man saker som är skadliga för miljön ska man få betala för det, säger Åsa Coenraads.

Går emot Anders Borg

En annan positionsförflyttning är att M nu vill ha fler mätstationer på vägen mot noll utsläpp av växthusgaser 2050. Det innebär tydliga etappmål även för 2030 och 2040.

I en fråga går arbetsgruppen emot sin egen finansminister. Det gäller hur små elproducenter ska ta betalt för den el de själva producerar och levererar ut på elnätet.

Det här är en fråga som Centerpartiet drivit hårt ända sedan Maud Olofssons var partiledare. En utredning jobbar just nu med den så kallade nettodebiteringen men enligt flera av Expressens källor har Anders Borg hittills stretat emot av skattetekniska skäl. Tanken är nämligen att den som levererar egenproducerad el till elnätet befrias från energiskatt och moms på den el man tar emot från sitt elbolag.

Åsa Coenraads är medveten om Borgs invändningar.

– Det är en diskussion jag får ta med honom.

Centerpartiet har länge velat profilera sig som "Alliansens gröna röst". Miljöminister Lena Ek välkomnar dock Moderaternas nya fokus.

– Det är bra att fler blir skarpa i miljöfrågan. Jag räknar med att det blir lättare att få igenom mina krav i kommande budgetförhandlingar.

Samtidigt tycker hon att M slår in öppna dörrar.

– De flesta förslagen är sådant vi redan jobbar med.

"Tycker inte alltid likadant"

– Centerpartiet borde tycka det är bra att vi tar ett steg framåt. Alliansen är en familj och det är inte alltid man tycker exakt likadant, säger Coenraads.

Redan i dag finns en spricka i alliansen och det gäller ett förbud mot den hormonstörande plastkemikalien Bisfenol A. Lena Ek vill se en total utfasning medan Moderaterna säger nej. Åsa Coenraads vill invänta en utredning från EU:s livsmedelsmyndighet som kommer i maj.

Miljögruppens förslag ska diskuteras på partiets Sverigemöte i helgen. Sedan väntar en motionstid till den 22 maj. Först i höst ska gruppens förslag klubbas på den ordinarie moderatstämman.