Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C ökar stort – högsta siffrorna sedan 2017

Partiledarna i hetsig dispyt under debatten.
Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Väljarstödet för Centerpartiet ökar mest av alla riksdagspartier, visar en ny opinionsundersökning av Demoskop som Aftonbladet beställt.

Det är C-ledaren Annie Lööfs högsta notering sedan 2017. 

Samtidigt backar Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyckas komma över riksdagsspärren för första gången på ett år. 

Det går bra för Centerpartiet just nu. 

Enligt väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop för maj ökar stödet för partiet med 2 procentenheter till 11,8 procent, sedan aprilmätningen. 

Det är det högsta stödet för Centerns partiledare Annie Lööf på 4 år. Enligt Anders Lindholm, senior adviser på Demoskop, kan ökningen bero på nya väljarflöden mellan de nya konstellationerna V, S, MP, C och L, M, KD, SD.

– Samtidigt sker väljarströmmarna nu framförallt mellan C och den rödgröna konstellationen. Främst handlar det om väljare från MP, men det finns tendenser att även S- och V-väljare nu söker sig till C, något som tidigare var ovanligt, säger Lindholm till Aftonbladet.

L fortfarande under spärren

Även Miljöpartiet går fram med 0,8 procentenheter som får 4,1 procent. Partiet hamnar över riksdagsspärren för första gången sedan julimätningen 2020.

Sämre går det för Liberalerna, som fortfarande ligger under riksdagsspärren, som backar med -0,5 procentenheter till 3,2 procent.

Störst nedgång jämfört med förra mätningen står Vänsterpartiet för, där stödet minskar med 1,5 procent till 6,9 procent.

Väljarstödet för Socialdemokraterna och Kristdemokraterna  ligger kvar oförändrat på 25,4 procent, respektive 5,2 procent.

Sverigedemokraterna backar endast marginellt med 0,2 procentenheter till 19 procent. Även stödet för Moderaternas sjunker en aning från 23,4 till 23,1 procent.


Väljarbarometern Demoskop/Inizio

Så skulle svenskarna rösta om det vore val i dag. Siffrorna i parentes visar skillnaden från senaste undersökningen i april 2021.


Vänsterpartiet: 6,9% (-1,5)

Socialdemokraterna: 25,4% (+/-0)

Miljöpartiet: 4,1% (+0,8)

Kristdemokraterna: 5,2% (+/-0)

Centerpartiet: 11,8% (+2)

Liberalerna: 3,2% (-0,5)

Moderaterna: 23,1% (+0,3)

Sverigedemokraterna: 19% (-0,2)

Övriga partier: 1,3% (-0,9) 

Så gjordes undersökningen

– Demoskops undersökning är beställd av Aftonbladet och är utförd inom ramen för en Iniziopanel.

– Svarsdeltagarna är röstberättigade, alltså 18 år och äldre.

– Svarande fick frågorna: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”, ”Vilket parti lutar det mot?”, ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”.

– Undersökningen omfattar 2 344 intervjuer utförda mellan 25 april och 5 maj, och är genomförd som en webbundersökning.

Under helgens partiledardebatt i SVT reagerade bland annat Annie Lööf (C) på Jimmie Åkessons (SD) uttalande om mäns våld mot kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.