Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C och M i samverkan med SD i Ljusnarsberg

Ljusnarsberg är ett av de största fästena för SD – de fick 26 procent av rösterna i kommunvalet. Foto: LISA MATTISSON
Helena Vilhelmsson, distriktsordförande i Örebro län. Foto: Pressbild

Centerpartiet och Moderaterna ska samverka med Sverigedemokraterna i Ljusnarsbergs kommun. 

Beskedet får kritik från Centerns distriktsordförande, som nu kräver svar från C:s företrädare i kommunen. 

– Vi tycker det här är jätteolyckligt naturligtvis, säger Helena Vilhelmsson, distriktsordförande i Örebro län. 

Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till M-ledaren Ulf Kristersson som ny statsminister eftersom en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna skulle bli beroende av Sverigedemokraternas stöd. 

Det tydliga avståndstagandet från Sverigedemokraterna har till och med fått Centerpartiet och Liberalerna att öppna dörren för en socialdemokratisk regering. 

Men i Ljusnarsberg i Örebro län har Centerpartiet valt en annan väg. 

Där har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna bildat ett blocköverskridande styre – samtidigt ska Centerpartiet och Moderaterna samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket Dagens Samhälle och SVT Nyheter Örebro rapporterat om. 

Sverigedemokraterna fick drygt 26 procent av rösterna i Ljusnarsberg – som därmed är ett av partiets starkaste fästen. 

C-distriktet kritiskt 

Enligt Dagens Samhälle innebär samverkan mellan partierna bland annat att Sverigedemokraterna delar med sig av sina platser i kommunstyrelsen och två utskott till Moderaterna och Centerpartiet.  De tre partierna ska även ha tagit fram ett gemensamt dokument om politiskt samarbete. 

– Att göra ett valtekniskt samarbete var enda chansen att kunna driva någon slags centerpolitik överhuvudtaget, säger Niklas Hermansson, Centerpartiets gruppledare i Ljusnarsberg, till Dagens Samhälle. 

Mathias Eriksson, gruppledare för SD i Ljusnarsberg säger till Nerikes Allehanda att de tre partierna på det här viset blir en starkare opposition.  

– Med denna samverkan ger vi bort platser i utskott och i kommunstyrelsen och det gör vi gärna. Vi vill tillsammans bli en starkare opposition och söka samsyn så långt vi kan i viktiga frågor för kommunen, säger han till tidningen. 

Centerpartiets distriktsordförande i Örebro län, Helena Vilhelmsson, är mycket kritisk till att hennes partikamrater i Ljusnarsberg ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi tycker det här är jätteolyckligt naturligtvis, säger hon till Expressen. 

Hon och andra centerpartister i distriktet kräver ordentliga svar från Niklas Hermansson om hur han resonerat. 

På måndagen beslutade distriktsstyrelsen att ställa sig bakom ett officiellt uttalande. 

– Vi rekommenderar Ljusnarsberg att riva uppgörelsen och avsluta den valtekniska samverkan, säger Helena Vilhelmsson. 

”En annorlunda kommun” 

Men Anders Åhrlin, Moderaternas förbundsordförande för Örebro län, är inte kritisk till samarbetet. 

Dagens Samhälle skriver att han tycker att uppgörelsen minskar SD:s inflytande, då de delar med sig av sina platser i utskotten och kommunstyrelsen.

– Jag har fått till mig att det är ett valtekniskt samarbete. Det finns inget skrivet dokument om politiska uppgörelser, och vi tycker att det måste finnas utrymme för lokala förutsättningar. Ljusnarsberg är en annorlunda kommun utifrån att Sverigedemokraterna är så väldigt stora. 

Daniel Johansson, gruppledare för Moderaterna i Ljusnarsberg, säger till Dagens Samhälle att partierna ska prata ihop sig och ha ”samsyn i vissa frågor”. Han säger också till tidningen att han har ingått uppgörelsen för att driva moderat politik. 

LÄS MER:  Ewa-Leena röt till mot Löfven – nu kämpar hon mot SD i Ljusnarsberg