Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C och L vill inte fälla justitieministern

”Han har inte gjort fel, han har gjort för lite”.
Morgan Johansson (S).Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Naymko Sabuni (L).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Annie Lööf (C).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Varken Centerpartiet eller Liberalerna stöder en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Att avsätta en minister hjälper inte situationen, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson.

Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska rikta misstroende mot justitieministern, med motiveringen att denne gör för lite att få stopp på de kriminella. Moderaterna och Kristdemokraterna stöder förslaget.

En majoritet av riksdagen är dock emot. Det står klart sedan regeringens samarbetspartier C och L sagt nej. Samma besked har tidigare lämnats av Vänsterpartiet.

”Mycket kvar att göra”

C:s riksdagsgrupp fattade sitt beslut på tisdagseftermiddagen.

– Situationen är väldigt bekymmersam på flera ställen i landet, men det man behöver nu är handfast lagstiftning och att polisen får det stöd som behövs. Att avsätta en minister ser inte vi som någonting som skulle bidra till att förbättra situationen, säger Anders W Jonsson, C:s gruppledare i riksdagen.

TT: Har Morgan Johansson gjort nog?

– Nej, det finns väldigt mycket kvar att göra. Han har dock bjudit in till breda samtal. Det är inte mindre än 24 lagändringar på gång i den här riktningen. Det kommer säkert behövas mer, men att använda riksdagens skarpaste instrument hjälper inte, säger Anders W Jonsson.

Sabuni: Alla partiers ansvar

L:s partiledare Nyamko Sabuni säger att utvecklingen med bombdåd och skjutningar de senaste åren inte kan lastas på ett enskilt statsråd.

– Han kanske inte har gjort nog, men han har inte gjort fel, säger hon om Morgan Johansson.

Sabuni anser att svenska politiker på många områden först har tittat bort när problem påtalats, sedan insett vad som sker och då försökt göra något – för sent. Det kan gälla integration, segregation eller brottslighet.

– Det finns inget parti som kan frånta sig ansvaret, inte heller Alliansregeringen, säger Sabuni.