Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C och L:s kritik – kräver en ny generaldirektör

Centerpartiet och Liberalerna vill byta ut Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP
Liberalernas Gulan Avci, förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Foto: Pressbild
Martin Ådahl, Centerpartiet. Foto: SVEN LINDWALL

Arbetsförmedlingen har meddelat att över 100 kontor runtom i Sverige ska läggas ner. 

Efter beskedet vill både Centerpartiet och Liberalerna att generaldirektören Mikael Sjöberg byts ut, skriver SVT. 

– Han har uppenbarligen inte lyckats att vända utvecklingen och se till att människor kommer ut i arbete, säger Liberalernas Gulan Avci. 

Men generaldirektören sitter säkert, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

132 av Arbetsförmedlingens 242 kontor runtom i Sverige ska läggas ner – efter nya budgeten som röstades igenom förra året. 4 500 anställda ska bort. 

Med minskad personalstyrka måste kontorsnätet anpassas för att de kontor som ska finnas kvar ska ha förutsättningar att erbjuda en effektiv service, bokande fysiska personliga möten för de som har behöv av extra stöd och en god arbetsmiljö”, skrev Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande enligt SVT.

Till SvD säger Mikael Sjöberg: 

– Vi har lagt fram vår avsikt. Nu pågår förhandlingar med våra anställdas fackliga organisationer. Vi ska också ha en dialog med kommunerna och andra som vi samarbetar med. 

Mot den bakgrunden – samt bristande kontroller och hantering av ett omfattande datafel – vill både Centerpartiet och Liberalerna se myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg utbytt, skriver SVT. 

– Det är så viktigt att vi får reformen på plats för de arbetslösa att det behövs en ny chef på Arbetsförmedlingen, säger Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitisk talesperson, till SVT. 

C och L vill byta ut Arbetsförmedlingens generaldirektör

Till DN säger han att ledningens beslut allvarligt försvårar Arbetsförmedlingen omgörning. 

– Man har beslutat om att lägga ner 100-tals kontor trots att vi inte alls ville se det. Vi har varit väldigt tydliga med att de här besluten försvårar för reformen och att vi inte vill att det ska vara så här, säger han till tidningen. 

– Dessutom har Arbetsförmedlingen misslyckats i många år nu och därför föreslår vi att man tillsätter en ny ledning. 

Gulan Avci: ”Inte lyckats vända utvecklingen”

Liberalernas Gulan Avci, förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, menar att Mikael Sjöberg bör fundera över sin framtid efter den hårda kritiken. 

– Han har uppenbarligen inte lyckats att vända utvecklingen och se till att människor kommer ut i arbete. Därför menar jag att det bör vara någon annan som ska leda det viktiga förändringsarbete vi har framför oss, säger hon till SVT. 

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson har kallat beslutet för ”förhastat”. 

– Jag har gett generaldirektören rådet att inte ta beslut innan det regeringsuppdrag vi bereder är färdigt inom ett par veckor. Det kommer att påverka hur man bedömer och i vilken takt kontor ska finnas kvar. Men generaldirektören har valt att ta beslutet mot min inrådan i dag, sade hon i går till TT. 

På SVT:s fråga om regeringen har förtroende för Mikael Sjöberg svarar Ylva Johansson: 

– Ja. Det är regeringen som styr myndigheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.