C kräver munskydd i alla offentliga miljöer

Maria Rotzén Östlund är smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Anders W Jonsson (C).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet kräver munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer, med anledning av det muterade viruset.

– Vi är ordentligt oroade över de här tre mutationerna. Nu får vi inte göra samma misstag som i våras, då vi var alldeles för sena på bollen, säger Anders W Jonsson (C).

Tre muterade varianter av coronaviruset sprider sig över världen, med ursprung i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien. Forskare befarar att de nya virusvarianterna har en betydligt högre smittsamhet än tidigare varianter.

Med anledning av mutationerna kräver Centerpartiet utökade bestämmelser om munskydd, som omfattar alla offentliga inomhusmiljöer. 

I december ville partiet se en rekommendation om munskydd i trånga miljöer där man inte kan hålla avstånd. Även KD och SD framförde liknande krav, vilket senare följdes av Folkhälsomyndighetens råd för kollektivtrafiken under rusningstid.

Enligt Centerpartiets Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson och gruppledare, är det otillräckligt.

– När vi har ett virus som potentiellt kan ställa till ännu större bekymmer behövs en tydlig uppmaning från Folkhälsomyndigheten. Munskydd ska vara på när man rör sig i offentliga inomhusmiljöer generellt. Det gäller inte bara kollektivtrafiken i rusningstid.

– Munskydd ger kanske ingen dramatisk effekt, men det kan minska smittspridningen och det saknar biverkningar, säger Anders W Jonsson.

Kräver munskydd inomhus

Som exempel på offentliga inomhusmiljöer nämner han bland annat shoppingcenter, snabbköp, järnvägsstationer och tåg. Även barer, caféer och restauranger bör omfattas, enligt Anders W Jonsson.

– Den nya pandemilagen möjliggör att man kan begränsa antalet gäster och ställa krav på munskydd för gäster och serveringspersonal. Restriktioner som sannolikt har större effekt på smittspridningen än att stoppa alkoholserveringen klockan åtta på kvällen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell anser dock inte att spridningen av det muterade viruset är skäl till att utöka rekommendationen om munskydd i nuläget.

– Inte direkt och inte spontant. Det är hela tiden en diskussion om var, när och hur vi kan se att munskydd möjligen kan tillföra någonting. Det följer vi kontinuerligt, oberoende de här varianterna. Det finns ingenting vi vet om varianterna i dag som säger att munskydd skulle vara mer effektivt på just den än på det virus vi känner i dag, säger Anders Tegnell.

”Tuffare gränskontroller”

Analyskapaciteten för att upptäcka mutationer i Sverige har varit låg, och efter kritik från flera håll hoppas Folkhälsomyndigheten öka antalet så kallade sekvenseringar av positiva coronatest till åtminstone tio procent.

– Problemet är att när Folkhälsomyndigheten nu vill öka kapaciteten måste de vädja till regionerna att göra något. Där tycker vi att regeringen borde skicka en tydlig signal, säger Anders W Jonsson.

– Ju fler prover vi kan sekvensera desto bättre. Det handlar om att hitta vartenda fall. Ett misstag Sverige gjorde i början av mars förra året var att vi slutade testa, och det får inte upprepas.

Han efterfrågar också större möjligheter till smittspårning och strikta karantänsregler, inte minst för resenärer. 

– Vi måste ha betydligt tuffare gränskontroller för att resenärer ska testas och sättas i karantän. Vi behöver en organisation på flygplatserna för att alla ska genomgå detta.

Finland rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.