"I dag är lagstiftningen otillräcklig", säger partiledaren Annie Lööf till Ekot. Foto: Erik Nylander/Tt"I dag är lagstiftningen otillräcklig", säger partiledaren Annie Lööf till Ekot. Foto: Erik Nylander/Tt
"I dag är lagstiftningen otillräcklig", säger partiledaren Annie Lööf till Ekot. Foto: Erik Nylander/Tt
Sju bilar antändes i Norrköping under måndagen. Foto: Niklas LuksSju bilar antändes i Norrköping under måndagen. Foto: Niklas Luks

Sju bilar antändes i Norrköping under måndagen.

 Foto: Niklas Luks

C kräver hårdare tag efter blåljusattackerna

Publicerad

Efter den senaste tidens attacker mot blåljuspersonal – på torsdagen höll Norrköpings kommun en presskonferens med anledning av stöket.

Där presenterades en tidigarelagd åtgärd: problemen ska delvis byggas bort.

Samtidigt vill Centerpartiet nu se en ny brottsrubricering för hot och våld mot blåljuspersonal. Partiet föreslår att det ska bli ett särskilt brott att förhindra utryckning, rapporterar SR Ekot.

– Samhället måste ju markera vad som är acceptabelt och inte, säger partiledaren Annie Lööf till Ekot.

LÄS MER: Debatt: Låt föräldrarna betala för vandaliseringen

 

På torsdagen kallade Norrköpings kommun till presskonferens med anledning av den senaste tidens stök i stadsdelen Klockaretorpet. Kommunstyrelsens ordförande, Lars Stjernkvist (S), pratade om att kriminella krafter "ockuperat" centrum i stadsdelen.

– Vi ska återta centrum från destruktiva kriminella. Men vi är inte naiva, vi måste göra väldigt mycket för att förhindra att det här händer i alla områden. Vi är en segregerad stad. Men det finns i alla våra områden väldigt många goda krafter, som vill skapa ett tryggt Norrköping, sa Stjernkvist.

Tillsammans med Karin Jonsson (C), ordförande tekniska nämnden, och Thomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder, presenterade han en tidigarelagd åtgärd för att komma tillrätta med de stora problemen. Klockaretorpets centrum ska byggas om, för en kostnad av cirka 15 miljoner kronor, så snart som möjligt.

Skrymslen ska bort och mer folk ska till det folktomma centrumet. Idrott och kultur ska "tränga undan kriminell verksamhet", är tanken.

– Det blir ett kluster med idrott, kultur och fritid. Det kommer dra folk, öka vuxennärvaron och därmed kommer den verksamheten som försiggår häruppe inte ske i centrum, säger Karin Jonsson.

Försäljning av narkotika ska ha skett helt öppet i centrum, som kriminella krafter har tagit över. Poliser har angripits, bilar har bränts upp och en samlingslokal har satts i brand. Stadsdelen Hageby i Norrköping är traditionellt sett mer utsatt, men de senaste veckorna har situationen eskalerat i just Klockaretorpet.

C kräver hårdare tag

Det är inte bara i Norrköping problemet finns. Länge har det varit ett problem i stora delar av landet, med både bilbränder och attacker på blåljuspersonal.

Nu går Centerpartiet ut med att de vill se en ny brottsrubricering för hot och våld mot blåljuspersonal.

Partiet föreslår också att det ska bli ett särskilt brott att förhindra utryckning, rapporterar SR Ekot.

– Samhället måste ju markera vad som är acceptabelt och inte. Det är inte acceptabelt att hindra blåljuspersonal från att ta sig in och rädda liv. I dag är lagstiftningen otillräcklig där, säger partiledaren Annie Lööf till Ekot.

 

LÄS MER: Döms för att ha kissat på ambulanspersonal

 

Anders Ygeman: Naturligtvis helt oacceptabelt

Partiet vill genom förslaget ge brandmän och ambulanspersonal samma skydd som polisen har i dag.

Även Moderaterna framförde i februari krav på skärpt lagstiftning för att ge bättre skydd för blåljuspersonal. Inrikesminister Anders Ygeman, S, sa då att det kan bli tal om hårdare straff.

– Det är oacceptabelt att ge sig på folk som jobbar i blåljusyrkena och det ska vara kraftiga påföljder för den som gör det, sade Anders Ygeman till TT.

Anders Ygeman har vid flera tillfällen följt med polispatruller och för bara några veckor sedan följde han med Norrköpingspolisen under en kväll i just Klockaretorpet. Då sa han så här om sina erfarenheter från kvällen:

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att man kastar sten mot polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, sa Anders Ygeman då.

Även Sverigedemokraterna vill ha hårdare tag – de kräver minst fyra års fängelse och utvisning för utländska medborgare som attackerar blåljuspersonal.

"Vidare behöver polisen få fler verktyg i form av tårgas, gummikulor, möjlighet att utfärda undantagstillstånd samt möjlighet till understöd av militär för att kontrollera våldet", meddelar Kent Ekeroth i ett mejl via sin pressekreterare.

 

LÄS MER: Polisen vet vilka stenkastarna är

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag