C: Ingen FRA-spaning på svenskar

Publicerad
FRA ska få spana, men inte på svenskar, i alla fall inte förrän reglerna utretts närmare.
Så lyder centerns nya förslag till FRA-lag.
Förslaget har värkts fram i sommar i en dialog med partiets egna FRA-kritiker. Nu står hela riksdagsgruppen bakom förslaget som lämnats över till regeringen, skriver Svenska Dagbladet.
I väntan på en bättre utredning av regelverket ska bara internettrafik mellan andra länder som passerar Sverige få avlyssnas.

Stopp på stora problemet

Den centerpartistiske FRA-kritikern Fredrick Federley tror att regeringen kan tänkas köpa förslaget.
- Vi får stopp på det stora problemet – generell massavlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger han.
Partiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson säger att det bör vara tekniskt möjligt att hålla kommunikation där en svensk dator eller telefon är inblandad utanför spaningen, så att den blir mer selektiv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag