Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C ifrågasätter Dan Eliassons redovisning

"På många håll i landet är tryggheten allvarligt eftersatt ", säger Centerpartiets talesman i rättspolitiska frågor, Johan Hedin. Foto: Centerpartiet
Sverigedemokraterna hävdar att Dan Eliasson "är tillsatt för att hålla regeringen om ryggen". Foto: Henrik Montgomery/TT

Centerpartiet ifrågasätter rikspolischef Dan Eliassons årsredovisning som nu överlämnats till regeringen.

– Jag tror inte att särskilt många delar rikspolischefens positiva beskrivning om utvecklingen, säger riksdagsledamoten Johan Hedin.

Samtidigt hävdar Sverigedemokraterna att Dan Eliasson "är tillsatt för att hålla regeringen om ryggen".

Dan Eliasson är nöjd med polisens arbete under förra året – trots krisen.

"Det lovar gott inför 2017", skriver han i årsredovisningen som överlämnades till justitiedepartementet på onsdagen.

Centerpartiets talesman i rättspolitiska frågor, Johan Hedin, konstaterar att många nog ifrågasätter rikspolischefens positiva beskrivning.

– Allt är inte nattsvart, men på många håll i landet är tryggheten allvarligt eftersatt och utan resoluta åtgärder riskerar vi en oacceptabel utveckling som blir mycket svår att bryta, säger han.

"Sexualbrotten oroar"

Han reagerar också starkt på uppgifterna om att vålds- och sexualbrotten ökade under förra året.

– Centerpartiet och hela alliansen har längre tryckt på för straffskärpningar, vilket också genomförs efter tillkännagivande till regeringen om detta. Sexualbrotten oroar på alla plan, allt från obehagliga ofredanden som drabbar många unga framför allt tjejer, till fruktansvärda övergrepp över nätet som är oerhört svåra att utreda.

Enligt Johan Hedin behövs både mer kunskap och resurser, men också lagändringar.

– Från Centerpartiets sida har vi bland annat föreslagit att det ska bli enklare att byta målsägarbiträde så att brottsoffer har bästa möjliga stöd vid en rättsprocess.

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad konstaterar att det nu står klart att svensk polis inte klarar sitt uppdrag när det gäller lag och ordning i de mest utsatta områdena.

– Uppklaring av brott behöver kraftigt förbättras och vi måste få ut fler poliser i yttre tjänst, men det har blivit precis tvärtom, säger han.

Behövs mer resurser

Enligt Haddad har både regeringen och rikspolischefen underskattat situationen i de särskilt utsatta områdena och inte levererat de nödvändiga resurserna dit.

Liberalerna reagerar också starkt på uppgifterna om att vålds- och sexualbrotten ökade i antal under 2016.

– Det är ytterst allvarligt och när det gäller sexualbrotten är det viktigt att fler vågar anmäla. Men det måste mötas med att polis och åklagare utreder fler ärenden och att vi ser fler lagförda förövare.

Roger Haddad fortsätter:

– När det gäller våldet ser vi den dramatisk ökning under 2015 och 2016 när det gäller skjutningar inte minst i Malmö och Göteborg. Utöver förebyggande insatser, tidigare konsekvenser för unga lagöverträdare måste rättsväsendet ges resurser för att förhindra men också gripa fler som begår dessa allvarliga våldsbrott och mord.

Kvarstår ert krav på att Dan Eliasson borde sparkas?

– Ja, det är en viktig åtgärd, att vi får en ledning som har polisiär kompetens som bakgrund och kan verksamheten, men vi behöver också mer resurser och skärpt lagstiftning.

"Eliasson är tillsatt för att hålla regeringen om ryggen"

Sverigedemokraternas Adam Marttinen kommenterar poliskrisen så här:

– Det är en ansträngd myndighet som möter komplexa utmaningar. Svåra utredningar tynger samtidigt som allt för få fall leder till åtal. Det är nu vi ser effekterna av den svältbudget som samtliga partier utom SD ställde sig bakom i början av mandatperioden.

Vad säger du om Dan Eliassons konstaterande i årsrapporten?

– Dan Eliasson är tillsatt för att hålla regeringen om ryggen. Ur den aspekten gör han ett fantastiskt arbete. Värre är det såklart för de polisanställda som saknar en ledare och en röst som företräder deras situation.

Hur ser du på att antalet vålds- och sexualbrott ökat under 2016?

– Det är dessvärre inte överraskande. Det har alltid funnits en överrepresentation av utrikesfödda i sexualbrott. När vi får en massiv migration av unga män från de regioner där överrepresentation varit som störst så följer såklart brottstrenderna med.

Expressen har sökt inrikesminister Anders Ygeman och rikspolischef Dan Eliasson.