C: Gör om upphovsrätten

Publicerad
Uppdaterad
Skyddet av upphovsrätten värderas för högt i förhållande till integriteten i dag, anser Centerpartiet, som vill ha en ny upphovsrättslag.
Partiet vill också grundlagsskydda integriteten och införa en särskild integritetsbalk.
I ett yttrande till partistämman i Örebro skriver partistyrelsen att upphovsrätten är i stort behov av en omfattande översyn. I försöken att stävja den illegala fildelningen har "skyddet av upphovsrätten generellt sett värderats för högt i förhållande till skyddet av den personliga integriteten", skriver partistyrelsen.
Partiet vill därför tillsätta en upphovsrättsutredning med uppdrag att föreslå en ny upphovsrättslagstiftning.

Samtyckekrav

Rätten att få vara anonym på internet måste också värnas, enligt centern, som slår fast att den som tillhandahåller infrastrukturen på nätet inte ska kunna göras ansvarig för innehållet i det som överförs.
Andra rättsliga förslag från partistyrelsen är att det nuvarande enkammarsystemet i riksdagen ersätts med en tvåkammarriksdag, där regionerna får ett direkt inflytande i en av kamrarna. Dagens personvalsspärrar vill partiet också ta bort samt inrätta en författningsdomstol.
Partistyrelsen vill även införa ett samtyckeskrav i sexualbrottslagstiftningen. Den som köper sexuella tjänster av tvångsprostituerade bör dömas till våldtäkt. Länspolismyndigheterna bör slås samman till en nationell polismyndighet med kommunala polisnämnder och ett kronvittnessystem införas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag