Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C: Förtroendet för Federley är skadat

Expressens reporter David Baas gästar studion för att prata om att Fredrick Federley tar paus efter att det framkommit att en honom närstående person tämligen nyss avtjänat sex år i fängelse, dömd för grova sexbrott mot barn.
Fredrick Federley.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / CENTERPARTIET
Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I förra veckan tog Fredrick Federley paus från politiken, och meddelade samtidigt att en närstående dömts för grova sexbrott.

Nu uppger Centerpartiet för SVT att förtroendet för EU-parlamentarikern är skadat.

Partisekreteraren Michael Arthursson skriver i ett sms att det ”framkommit att han vetat om detta under en längre tid”.

Jag känner att jag just nu inte kan fokusera på mitt politiska uppdrag. Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”, skrev Federley på sin Facebooksida i torsdags.

Beskedet kom efter att en närstående till honom dömts för flera grova brott som begåtts mellan 2013 och 2014. Det handlar om grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex tillfällen och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen. 

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, skriver nu i ett sms till SVT att händelsen ”skadat förtroendet” för Federley.

C: Oviss framtid

Partiledningen fick kännedom om brotten på måndagen 23 november, dagen innan uppgifterna nådde allmänheten. Men i samtal med EU-parlamentarikern har det framkommit att han ”vetat om detta under en längre tid”, skriver public service-kanalen.

Fredrick Federley har under flera år suttit i EU-parlamentet för Centerpartiet och varit ett av partiets tyngsta namn. I dag är han sjukskriven och kommer vara det till sista januari 2021.

I sms:et till SVT skriver Michael Arthursson:

Tids nog får vi diskutera vad detta betyder för hans politiska framtid. Där är vi inte nu.” 

Partisekreteraren säger vidare till TT att varken han eller partiledaren kände till Federleys relation till den dömde:

– Annie Lööf blev precis lika överraskad som jag i måndags när vi fick reda på det här, ingen av oss har vetat om det här förhållandet.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.