Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C beslutar att behålla liberal flyktingpolitik

<p>"Vi föreslår inget som kan leda till några upplopp", säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.</p>Foto: Per Pettersson
Expressen TV sände live från C-stämman.
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.Foto: Gunnar Ask

FALUN. Flyktingar ska kunna söka asyl på svenska ambassader.

Men bara om det kan ske säkert.

Det beslutade Centerpartiet på sin partistämma.

Efter Centerpartiets migrationsdebatt togs beslutet att partiet ska jobba för att flyktingar ska kunna söka asyl på svenska ambassader.

Enligt förslaget ska det ske när det kan göras på ett rimligt och säkert sätt.

– Ta med er det. Vi föreslår inget som kan leda till några upplopp, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson till ombuden.

"Världen förändras snabbt"

Beslutet togs efter en lång debatt där de flesta talare med eftertryck gav sitt stöd till Centerpartiets liberala flyktingpolitik.

– Världen förändras snabbt. Vi kan sitta hela dagarna och diskutera hur många som ska komma hit och om världen var bättre förr. Jag ber att vi tar debatten och diskuterar frågan en gång till, men sen går vi ut och gör skillnad, sa Johanna Jönsson i inledningen av debatten.

 

LÄS OCKSÅ: C vänder – röstar ja till Nato

 

När Jönsson förtydligar förslaget framkommer dock att det inte är tal om att tillåta asylansökningar på ambassader i konfliktområden eller de närområden där de flesta flyktingar befinner sig.

– Det riskerar att leda till upplopp och fara för personalen. Det måste ske tillsammans med EU om det ska vara aktuellt.

Varnade för beslutet

En av de mest högröstade interna kritiker mot flyktingpolitiken är riksdagsmannen Staffan Danielsson. Han varnade för vad som skulle hända om Centerpartiet tog det beslutet.

– Sverige kan gå in i väggen om vi som enda land i Europa ska tillåta flyktinginvandring genom våra ambassader, sa han.

Förutom möjligheten att söka asyl på ambassader tog Centerstämman beslut om att arbeta för flera andra lagliga vägar in i EU.