Riksdagsledamoten Solveig Zander (C) tog tidigare i höst initiativ i riksdagens socialförsäkringsutskott till en permanent regeländring, som gör att färre långtidssjuka blir utförsäkrade efter 180 dagar. Ändringen har nu blivit regeringens och samarbetspartiernas politik, skriver TT.
Ändringen är i linje med det regeringens utredare av sjukförsäkringen föreslog tidigare i år. Centerpartiet hade inte tagit ställning för förslaget – innan Solveig Zander plötsligt lade in ett så kallat utskottsinitiativ till stöd för en regeländring. Andra partier såg det som en helomvändning.
Länge på regeringens bord
– Utredningen hade länge legat på regeringens bord, men regeringspartierna såg ingen majoritet i riksdagen för det. Förslaget ingår inte i januariavtalet. Plötsligt säger Centern att man vill göra den här ändringen, säger en källa med insyn in förhandlingarna.
– Partiet har försökt övertala ledamoten att dra tillbaka sitt initiativ. Centern spelar dubbelspel. Solveig Zander har kört solo här, säger källan.
C ”tog ordentligt betalt” för att man gick med på ändringen i sjukförsäkringen, enligt källan. Detta i form av generösare stöd till coronadrabbade företag, en av C:s hjärtefrågor som nu regeringen, C och L är överens om, enligt TT.
Förnekar påtryckningar
De närmast inblandade C-riksdagsledamöterna känner inte igen den här historieskrivningen. Den erfarna socialpolitikern Solveig Zander, ledamot i socialförsäkringsutskottet, är mycket nöjd med att ha fått igenom sitt utskottsinitiativ – och förnekar att hon skulle ha utsatts för påtryckningar.
– Det är helt och hållet mitt eget initiativ. Det är jätteviktigt när så många människor far så illa och blir utförsäkrade trots att de har möjlighet att återgå till sina vanliga jobb efter rehab, säger Solveig Zander.
– Det är inte en av partiets prioriterade frågor, alla tycker inte att de här frågorna är viktiga. Så det är inte konstigt att inte alla jublar. Men ingen har försökt övertala mig att dra tillbaka förslaget, säger hon.
”Interna saker bäst internt”
Rickard Nordin, som representerat C i förhandlingarna mellan samarbetspartierna, vill inte kommentera uppgiften om interna tvister angående sjukförsäkringen.
– Jag vill inte kommentera interna saker. Våra interna processer gör sig bäst internt, säger han.
Han understryker att det inte har varit någon byteshandel, alltså sjukförsäkring mot företagsstöd, utan att tvärtom C har fått gehör för båda sina förslag i de här frågorna.
– Vi tyckte att vi borde göra något åt sjukförsäkringen. Och coronastödet har vi drivit väldigt hårt, det är vitalt och mycket välkommet. Så jag är nöjd med utfallet i båda frågorna, säger Rickard Nordin.
Lägre krav för ersättning
Regeländringen i sjukförsäkringen innebär att kraven för att få behålla ersättning efter 180 dagar mildras om utsikterna bedöms vara goda för personen att gå tillbaka till arbetet. Det kan dröja till mars nästa år innan ändringen genomförs, skriver TT.
Det ökade coronastödet till drabbade företag innebär att företag ska kunna söka stöd om de tappat minst 40 procent i omsättning under månaderna augusti till oktober jämfört med samma period förra året, enligt TT.
Det tidigare budet var 50 procent. För november-december räcker det med 30 procent i minskad omsättning.
FÖLJ EXPRESSEN POLITIK: Med vårt nyhetsbrev får du avslöjanden, analyser och fördjupningar om inrikespolitiken varje torsdag – signa upp dig här
LÄS MER: Torbjörn Nilsson: De borgerliga är offside i den nya skoldebatten
LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Räcker självförtroende för att rädda Miljöpartiet?
LÄS MER: Regeringens mörka bild: Covid är det nya normala
LÄS MER: Smittan lamslår byn: ”Folk är livrädda”
LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal
