Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C anklagas för dubbelspel om sjukförsäkringen

Senaste nytt i Expressen TV.
Solveig Zander (C) tog ett eget initiativ – som partiet uppges ha varit emot.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rickard Nordin, riksdagsledamot (C).
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Solveig Zander, riksdagsledamot (C).
Foto: RIKSDAGEN
Rickard Nordin, riksdagsledamot (C).
Foto: RIKSDAGEN
Riksdagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Regeländringen i sjukförsäkringen – som nu är regeringens politik – blev möjlig efter att Centern svängt i frågan.

Men enligt uppgift till Expressen var det inte partiet som ändrade sig, utan en enskild riksdagsledamot som ”körde solo”. I förhandlingarna med samarbetspartierna ska C i själva verket ha hållit emot.

– Det är inte en av partiets prioriterade frågor. Så det är inte konstigt att inte alla jublar, säger Solveig Zander, ledamot (C) i socialförsäkringsutskottet.

Riksdagsledamoten Solveig Zander (C) tog tidigare i höst initiativ i riksdagens socialförsäkringsutskott till en permanent regeländring, som gör att färre långtidssjuka blir utförsäkrade efter 180 dagar. Ändringen har nu blivit regeringens och samarbetspartiernas politik, skriver TT. 

Ändringen är i linje med det regeringens utredare av sjukförsäkringen föreslog tidigare i år. Centerpartiet hade inte tagit ställning för förslaget – innan Solveig Zander plötsligt lade in ett så kallat utskottsinitiativ till stöd för en regeländring. Andra partier såg det som en helomvändning.

Länge på regeringens bord

– Utredningen hade länge legat på regeringens bord, men regeringspartierna såg ingen majoritet i riksdagen för det. Förslaget ingår inte i januariavtalet. Plötsligt säger Centern att man vill göra den här ändringen, säger en källa med insyn in förhandlingarna.

– Partiet har försökt övertala ledamoten att dra tillbaka sitt initiativ. Centern spelar dubbelspel. Solveig Zander har kört solo här, säger källan.

C ”tog ordentligt betalt” för att man gick med på ändringen i sjukförsäkringen, enligt källan. Detta i form av generösare stöd till coronadrabbade företag, en av C:s hjärtefrågor som nu regeringen, C och L är överens om, enligt TT.

Förnekar påtryckningar

De närmast inblandade C-riksdagsledamöterna känner inte igen den här historieskrivningen. Den erfarna socialpolitikern Solveig Zander, ledamot i socialförsäkringsutskottet, är mycket nöjd med att ha fått igenom sitt utskottsinitiativ – och förnekar att hon skulle ha utsatts för påtryckningar.

– Det är helt och hållet mitt eget initiativ. Det är jätteviktigt när så många människor far så illa och blir utförsäkrade trots att de har möjlighet att återgå till sina vanliga jobb efter rehab, säger Solveig Zander.

– Det är inte en av partiets prioriterade frågor, alla tycker inte att de här frågorna är viktiga. Så det är inte konstigt att inte alla jublar. Men ingen har försökt övertala mig att dra tillbaka förslaget, säger hon.

”Interna saker bäst internt”

Rickard Nordin, som representerat C i förhandlingarna mellan samarbetspartierna, vill inte kommentera uppgiften om interna tvister angående sjukförsäkringen.

– Jag vill inte kommentera interna saker. Våra interna processer gör sig bäst internt, säger han.

Han understryker att det inte har varit någon byteshandel, alltså sjukförsäkring mot företagsstöd, utan att tvärtom C har fått gehör för båda sina förslag i de här frågorna.

– Vi tyckte att vi borde göra något åt sjukförsäkringen. Och coronastödet har vi drivit väldigt hårt, det är vitalt och mycket välkommet. Så jag är nöjd med utfallet i båda frågorna, säger Rickard Nordin.

Lägre krav för ersättning

Regeländringen i sjukförsäkringen innebär att kraven för att få behålla ersättning efter 180 dagar mildras om utsikterna bedöms vara goda för personen att gå tillbaka till arbetet. Det kan dröja till mars nästa år innan ändringen genomförs, skriver TT.

Det ökade coronastödet till drabbade företag innebär att företag ska kunna söka stöd om de tappat minst 40 procent i omsättning under månaderna augusti till oktober jämfört med samma period förra året, enligt TT. 

Det tidigare budet var 50 procent. För november-december räcker det med 30 procent i minskad omsättning.


FÖLJ EXPRESSEN POLITIK: Med  vårt nyhetsbrev får du avslöjanden, analyser och fördjupningar om inrikespolitiken varje torsdag – signa upp dig här  

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: De borgerliga är offside i den nya skoldebatten 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Räcker självförtroende för att rädda Miljöpartiet? 

LÄS MER: Regeringens mörka bild: Covid är det nya normala 

LÄS MER: Smittan lamslår byn: ”Folk är livrädda” 

LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Många är svårt sjuka och kan inte gå tillbaka till arbetet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.