Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C: 100 miljoner till tjej- och kvinnojourer

Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

Centerpartiet har enats med Liberalerna och regeringen om en fortsatt satsning på landets tjej- och kvinnojourer.

100 miljoner kronor per år fram till 2022 ska utbetalas till verksamheter runtom i landet.

– Centerpartiet har drivit igenom att grundfinansieringen ska finnas kvar resten av mandatperioden, säger partiledaren Annie Lööf.

I vårbudgeten för 2019 satsades 140 miljoner kronor på att stödja landets tjej- och kvinnojourer. Men från och med årsskiftet fanns inga sådana pengar budgeterade, säger Lööf.

– Runtom på landets tjej- och kvinnojourer har man varit medveten om att det skulle varit noll, så jag tror att många känner stor lättnad över att grundfinansieringen på 100 miljoner kommer att finnas kvar fram till och med 2022.

Annie Lööf: ”Kvinnojourer en fristad”

Satsningen är en del av regeringens budget för 2020 som kommer att presenteras inom kort. Men Annie Lööf tror att det kommer att behövas mer pengar framöver.

– Tjej- och kvinnojourer är en fristad för misshandlade kvinnor och barn som har levt under fruktansvärda förhållanden, och de ska kunna lägga fokus på de utsatta, inte på oro för ekonomin. Detta möjliggör att de kan fortsätta sitt ovärderliga arbete.

Annie Lööf: Tjej- och kvinnojourer är en fristad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.