Bylund (SD): "Är man idiot, bonnläpp och rasist så..."

Expressen avslöjade i dag hur flera SD-partimedlemmar uttalar sig anonymt på nätsajter.

På tisdagen lämnade SD-poltikerna Marie Stensby, 54, och Mikael Rahm, 56, alla sina uppdrag i partiet.

Nu kommenterar Linus Bylund, stabschef för SD:s pressavdelning, uppgifterna.

– Är man idiot, bonnläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti, säger han i SVT:s "Aktuellt".

Expressen kunde på tisdagen avslöja hur SD:s partimedlemmar uttalar sig anonymt på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Sverigedemokraterna önskar livet ur folk, uppmanar "etniska svenskar" att beväpna sig, kallar afrikaner för "aporna" och liknar invandrare vid "gräshoppssvärmar".

Varken partiledaren Jimmie Åkesson eller vice partiledaren Jonas Åkerlund har velat uttala sig i dag.

Men nu ger SD:s partisekreterare Björn Söder ger nu sin syn på saken.

– Man ska komma ihåg att det är försvinnande få av de som granskats och av SD:s 12 000 medlemmar som Expressen nu målar ut på det här sättet. Sen är det fullständigt oacceptabelt att man uttrycker sig så. Vi har etiska riktlinjer och vi har ideologiska dokument och sympatiserar man inte med dem utan bryter mot dem då har man inte i partiet att göra, säger han.

"Vidta de åtgärder vi anser nödvändiga"

Den tidigare suppleanten i partistyrelsen Marie Stensby och ordföranden för SD i Östhammar Mikael Rahm har redan lämnat sina uppdrag, men vad som kommer att hända med övriga företrädare som uttalat sig i kommentarsfälten kan partisekreteraren svara på än.

Medlemsutskottet kommer att granska fallen och därefter fatta beslut.

– Utifrån den information vi har fått så kommer vi enligt gängse rutiner och arbetssätt vi har i partiet vidta de åtgärder som vi anser vara nödvändiga, säger Björn Söder.

Att SD skulle vara mer drabbat av den här typen av rasistskandaler än andra partier vill han dock inte gå med på.

– Vi såg valstugereportaget för några år sedan att andra partier har likande problem och det är något som alla partier beklagar, att man har medlemmar och företrädare som har andra åsikter än vad partiet har.

Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och stabschef för SD:s pressavdelning, säger i "Aktuellt" på tisdagskvällen att det finns en bild av att SD består av "idioter, bonnläppar och rasister" vilket innebär att sådana personer söker sig till partiet.

– Är man idiot, bonnläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti, säger han i "Aktuellt".

6200 identiteter

Expressens har samarbetat med Researchgruppen i Stockholm under dagens avslöjande, och gruppen har totalt knäckt identiteten för 6 200 anonyma användare av Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Björn Söder, är du orolig för att det kommer att komma fler avslöjanden så att det blir svårt för er att fylla listorna till EU-valet i vår?

– Jag vet inte om det dyker upp fler exempel, det vet säkert Expressen bättre än mig. Däremot så kommer vi att vidta åtgärder i de fall där det uppdagas att man inte sympatiserar med våra grundläggande värderingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.