Bylund (SD): "Är man idiot, bonnläpp och rasist så..."

Publicerad

Expressen avslöjade i dag hur flera SD-partimedlemmar uttalar sig anonymt på nätsajter.

På tisdagen lämnade SD-poltikerna Marie Stensby, 54, och Mikael Rahm, 56, alla sina uppdrag i partiet.

Nu kommenterar Linus Bylund, stabschef för SD:s pressavdelning, uppgifterna.

– Är man idiot, bonnläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti, säger han i SVT:s "Aktuellt".

Expressen kunde på tisdagen avslöja hur SD:s partimedlemmar uttalar sig anonymt på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat.

Sverigedemokraterna önskar livet ur folk, uppmanar "etniska svenskar" att beväpna sig, kallar afrikaner för "aporna" och liknar invandrare vid "gräshoppssvärmar".

Varken partiledaren Jimmie Åkesson eller vice partiledaren Jonas Åkerlund har velat uttala sig i dag.

Men nu ger SD:s partisekreterare Björn Söder ger nu sin syn på saken.

– Man ska komma ihåg att det är försvinnande få av de som granskats och av SD:s 12 000 medlemmar som Expressen nu målar ut på det här sättet. Sen är det fullständigt oacceptabelt att man uttrycker sig så. Vi har etiska riktlinjer och vi har ideologiska dokument och sympatiserar man inte med dem utan bryter mot dem då har man inte i partiet att göra, säger han.

"Vidta de åtgärder vi anser nödvändiga"

Den tidigare suppleanten i partistyrelsen Marie Stensby och ordföranden för SD i Östhammar Mikael Rahm har redan lämnat sina uppdrag, men vad som kommer att hända med övriga företrädare som uttalat sig i kommentarsfälten kan partisekreteraren svara på än.

Medlemsutskottet kommer att granska fallen och därefter fatta beslut.

– Utifrån den information vi har fått så kommer vi enligt gängse rutiner och arbetssätt vi har i partiet vidta de åtgärder som vi anser vara nödvändiga, säger Björn Söder.

Att SD skulle vara mer drabbat av den här typen av rasistskandaler än andra partier vill han dock inte gå med på.

– Vi såg valstugereportaget för några år sedan att andra partier har likande problem och det är något som alla partier beklagar, att man har medlemmar och företrädare som har andra åsikter än vad partiet har.

Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare och stabschef för SD:s pressavdelning, säger i "Aktuellt" på tisdagskvällen att det finns en bild av att SD består av "idioter, bonnläppar och rasister" vilket innebär att sådana personer söker sig till partiet.

– Är man idiot, bonnläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti, säger han i "Aktuellt".

6200 identiteter

Expressens har samarbetat med Researchgruppen i Stockholm under dagens avslöjande, och gruppen har totalt knäckt identiteten för 6 200 anonyma användare av Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Björn Söder, är du orolig för att det kommer att komma fler avslöjanden så att det blir svårt för er att fylla listorna till EU-valet i vår?

– Jag vet inte om det dyker upp fler exempel, det vet säkert Expressen bättre än mig. Däremot så kommer vi att vidta åtgärder i de fall där det uppdagas att man inte sympatiserar med våra grundläggande värderingar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag