Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bylund ber om ursäkt för "bonnläppar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linus Bylund backar från sitt uttalande om "bonnläppar".
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas Linus Bylund sa att "idioter", "bonnläppar" och "rasister" kanske inte hör hemma i Sverigedemokraterna.

Nu backar han om uttalandet.

– Jag borde ha valt ett annat ord, säger han till Expressen.

"Är man idiot, bonnläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti". Det sa Linus Bylund, stabschef för Sverigedemokraternas pressavdelning, i SVT:s Aktuellt. Upprinnelsen till det kritiserade uttalandet var att Expressen avslöjat att flera förtroendevalda SD-politiker skrivit rasistiska kommentarer på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

"Måste vara tydlig"

Nu går Linus Bylund ut och tar avstånd från uttalandet – i alla fall när det kommer till "bonnläpparna". I en intervju med partiets tidning SD-kuriren förklarar han att det var ett dåligt ordval.

– För mig betyder inte bonnläpp någon som kommer från landsbygden, utan jag ser det som synonymt med tölp. Det finns tölpar överallt, även på Östermalm, säger Bylund till SD-kuriren. SD-kuriren

För Expressen berättar Bylund att han fått blandade reaktioner efter uttalandet.

– Jag borde ha valt ett annat ord. De allra flesta verkar ha förstått vad jag menade, men några har missförstått – och om det man säger uppfattas fel så har man ju valt fel sätt att kommunicera.

Vilket ord menar du att du skulle ha använt i stället?

– Det är inget snack om att jag valde rätt ord i avseende att media utmålar oss som det (bonnläppar, reds.anm). Men jag borde ha valt ett mer neutralt begrepp eller bara sagt idioter och rasister.

Här är hela Bylunds citat

Så här sa Linus Bylund, stabschef för Sverigedemokraternas pressavdelning, i SVT:s Aktuellt:

– Vi har dels en brokig historia som vi inte är så stolta över, i vissa skeden i alla fall. Men det är också så att ett budskap som prånglas ut om att de här dumma rasisterna, de här dumma bonnläpparna, de här idioterna är de som är SD. Då är det klart att är man idiot, bonnläpp och rasist, så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti, säger han i sändningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.