Foto: Paul Madej / Scanpix
 Foto: Paul Madej / Scanpix

Byggnader har svämmat över

Publicerad
Uppdaterad
De stora vattensamlingarna i Kalmar och på Öland har orsakat stora problem.
Ett flertal byggnader har svämmat över - och regnet fortsätter att falla.
- Vi håller tummarna för att vädret ska vända, säger Kenneth Emricsson, enhetschef vid den operativa enheten vid Kalmar räddningstjänst.
De stora vattensamlingarna har ställt till det rejält i Kalmar län. Även på Öland har ett flertal bostäder drabbats av översvämningar.
-  Vi har haft översvämningar både västerut, norrut och söderut. Inget område är mindre drabbat än något annat. Det har ju regnat sedan natten mot söndag, säger Kenneth Emricsson.

"Gör vad vi kan"

I Smedby utanför Kalmar har läget under dagen varit kritiskt för ett gruppboende för personer med autism. Räddningstjänsten har varit på plats och jobbat för fullt.
- Vi gör vad vi kan för att leda undan vattnet, säger Johan Olström vid Kalmar räddningstjänst.
Vatten har pumpats bort, det har grävts diken och gjorts fördämningar.
- De åtgärder som vidtagits för att få undan vattnet har hjälpt och det är glädjande. Men läget är fortfarande kritiskt, säger Niclas Ohlslöf, Kalmarhems fastighetschef
Han fortsätter:
- Med tanke på de boendes sjukdomsbild har vi verkligen gjort vård yttersta för att de ska kunna bo kvar. Vi har en plan b att evakuera dem, men det är i absolut nödfall.
Flera andra byggnader bredvid, bland annat ett förråd och den byggnad som används för dagverksamhet, har det gått sämre för.
- Den byggnad som används för dagverksamhet har vattnet redan runnit in i. Det är runt en halv meter vatten där, säger Niclas Ohlslöf.
Han hoppas nu att regnet ska övergå i snö.
- Vi följer SMHI:s rapporter men än så länge faller regnet.
Även vid sopanläggningen i Moskogen har räddningstjänsten jobbat intensivt med att pumpa tillbaka vatten i anläggningens dammar.
- Vattennivån steg snabbt där ett tag men nu har det lugnat ner sig , säger Kenneth Emricsson.

"Får göra en viss prioritering"

Kalmar kommun har under dagen gått ut med en uppmaning till alla fastighetsägare att hålla koll på vattenflödena och att på egen hand försöka få fram pumpar. Räddningstjänsten har inte möjlighet att bistå med pumpar och pumpning utan måste i första hand använda sina pumpar för att skydda viktiga samhällsfunktioner.
- Det är ett tiotal personer som hört av sig till oss eftersom deras källare svämmat över. Men många vet nog inte om det ännu. De lär göra den hemska upptäckten först när de kommer hem från jobbet, säger Kenneth Emricsson.
Hur gör ni för att hinna med allt?
- Vi får göra en viss prioritering. Privata källare får vi tyvärr prioritera bort eftersom vi måste koncentrera oss på de samhällsviktiga funktionerna. För privatpersoner kan det vara bättre att åka till Jula eller Clas Ohlson och köpa en egen pump, säger Kenneth Emricsson.
I nuläget ser väderprognosen inte så positiv ut.
- Men vi håller tummarna för att vädret ska vända.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag