Sedan 2010 har drygt 200 personer omkommit på jobbet, och hårdast drabbad är byggindustrin med 42 av dödsfallen.
– Man har snabbat på byggprocessen och det är svårt att samordna alla olika yrkesgrupper och företag på samma arbetsplats. Man jobbar också många timmar på dygnet nu för tiden, då blir det olyckor, säger Tomas Kullberg.
Skadorna har ökat
Sett över alla branscher minskar antalet arbetsplatsrelaterade dödsfall med tiden. För 30 år sedan dog 159 personer i arbetsolyckor, att jämföra med 33 i fjol.
Det gäller även för byggindustrin, men enligt Arbetsmiljöverkets statistik har det i stället skett en stadig ökning av skador på byggarbetsplatserna de senaste fem åren.
– Det finns också ett väldigt stort mörkertal. Förut hade Arbetsmiljöverket all statistik, men nu ligger det på respektive företag. Det är först när det blir riktigt stora tillbud som det rapporteras, säger Thomas Kullberg.
Stress orsakar olyckor
Enligt Tomas Kullberg saknas det en utarbetad plan för hur man ska få antalet olyckor att minska. Han menar att det inte finns någon tillräckligt tillförlitlig statistik om vad som ligger bakom skadorna, men tror att många av dem kan härledas till ett stressigt arbetsschema.
– Den som beställer jobbet säger: "huset ska vara klart den sista november, se till att lös det", och på grund av ekonomiska skäl vågar man inte förklara att man egentligen skulle behöva längre tid, säger han.