Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenonius svar till oppositionen: ”Ovärdigt”

Anders Ygeman tycker att vissa regioner måste steppa upp vaccintakten – för en dryg vecka sedan slog Irene Svenonius tillbaka mot kritiken.
oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S)
Foto: OLLE SPORRONG
Regionråd Irene Svenonius (M)
Foto: OLLE SPORRONG

Stockholm är sämst i riket på att vaccinera brukare inom hemtjänsten. 

Opositionsråd Aida Hadzialic (S) kallar regionens prioritetsordning för en ”fatal missbedömning” – och beskyller dem för att ljuga om mängden vaccin.

Nu svarar regionråd Irene Svenonius (M):

– Hur hade Hadzialic tänkt trolla fram vaccin som hennes regering inte levererat?, skriver hon i ett mejl.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

I statistik från Folkhälsomyndigheten framgår att region Stockholm är sämst på att vaccinera brukare inom hemtjänsten. Endast 11 procent har fått en första spruta i armen. Riksnittet är 45 procent och bäst i landet är region Halland som vaccinerat 77 procent av brukarna med en första dos.

Samtidigt visar statistiken att regionen ligger klart över rikssnittet vad gäller vaccinering av hemtjänstpersonal, vilket DN var först med att uppmärksamma.

Tidigare har berättats att region Stockholm valt att nedprioritera en stor del av brukarna inom hemtjänsten till vaccinfas två. 

Sjuka, sköra och äldre har bortprioriterats

Nu riktar oppositionen i regionen skarp kritik mot ansvariga för regionens vaccinprioritering. Även om man har förståelse för att personal vaccineras.

– Men vi hade velat se att man parallellt med det också vaccinerar de sjuka och sköra, de äldre, för det har inte skett. De har bortprioriterats, säger Aida Hadzialic (S) oppositionsregionråd till DN.

Regionrådet Irene Svenonius (M) har tidigare hävdat att Stockholm har fått färre doser per invånare än andra regioner.

– Vi är den region i Sverige som har fått minst antal doser per invånare. Man kan inte vaccinera med luft, sa hon till SvD då.

Men fick mothugg av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vaccinviktningen är rättvis, sa han då på en pressträff. 

Oppositionen: Regionen ljuger

Opositionsregionråd Hadzialic menar att regionen försöker blanda bort korten och ljuga sig runt den låga vaccineringsgraden.

– Det byggs upp dimridåer nu om att Region Stockholm skulle ha fått färre doser. Det stämmer inte. Varje region har fått den andel man ska ha. Det som har hänt är att styret här har valt en prioritetsordning där man har vaccinerat vårdpersonal först, säger hon.

Även Sverigedemokraternas gruppledare kritiserar hanteringen av vaccineringen i regionen.

– Stockholm har rekordfå äldre som vaccinerats. Man har valt att fördela vaccin till vårdgivare som i sin tur ofta har vaccinerat personal som inte arbetar patientnära. Stockholm har inkluderat andra grupper som fått företräde framför äldre, säger Gabriel Kroon (SD) till DN.

Svenonius svarar på kritiken

Nu slår regionråd Irene Svenonius (M) tillbaka mot oppositionens kritik. Hon menar att den saktfärdiga vaccineringen har att göra med att nästan 450 000 vaccindoser ”försvann” i februari.

”Det är ovärdigt med detta utspel från oppositionen som antyder att vi skulle lägga doser på hyllan”, skriver Svenonius i ett mejl.

Hon menar att alla resurser utom vaccinet finns på plats.

”Hur hade Hadzialic tänkt trolla fram vaccin som hennes regering inte levererat?”

Ygemans vaccinkritik: ”Några regioner måste steppa upp”

Inte nöjd med tempot: ”Se till att vaccinera svenskarna” • Svenonius svarar.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.