Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Byggde förmögenhet på godis och blev president

En äldre kvinna röstar i söndagens presidentval, i byn Maidan i Ukraina. Poroshenko väntas lida ett förkrossande nederlag. Foto: PAVLO PALAMARCHUK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
När söndagen är över kan även Poroshenkos presidentperiod vara det. Foto: EFREM LUKATSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Väljarna har tröttnat på korruption och fattigdom och väntas straffa den sittande presidenten Poroshenko hårt i söndagens val. Foto: PAVLO PALAMARCHUK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tidigare chokladfabrikören, president Petro Poroshenko, 53, menar att han är enda kandidaten som kan stå upp mot Rysslands president Vladimir Putin.

Men när Ukraina under söndagen röstar fram sin nya president tyder allt på att utmanaren, komikern Volodymyr Zelenskiy, 41, vinner. 

Den omfattande korruptionen och utbredda fattigdomen i landet verkar bli Poroshenkos fall.  

– Vi har blivit fattiga under Poroshenko och måste spara för att köpa mat och kläder, säger väljaren Irina Fakhova ,55, till nyhetsbyrån AP.

Klockan 08.00 på söndagsmorgonen, lokal tid, öppnade vallokalerna i Ukraina inför ett presidentval som verkligen sticker ut. 

Under dagen ska det ukrainska folket rösta för andra gången i landets presidentval. Det står mellan den sittande presidenten, Petro Poroshenko, och den uppmärksammade utmanaren: skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskiy. 

Glada miner mellan sittande presidenten Petro Poroshenko och utmanaren Volodymyr Zelenskiy under fredagens valdebatt på olympiska stadion i Kiev. Foto: SERGEY ILNITSKI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Experten: ”Poroshenko får bära folkets missnöje”

Poroshenko väntas lida ett förkrossande nederlag. 

– Det finns en enorm förtroendeklyfta i det ukrainska samhället mot de etablerade partierna och dess ledare. Och då får Poroshenko, som president under de senaste fem åren, bära det missnöjet. Trots att han med flera mått mätt varit framgångsrik i många avseenden. Inte minst med att hålla tillbaka den ryska aggressionen och begränsa skadeverkningarna av den. Han har stabiliserat makroekonomin och genomfört en decentraliseringsreform, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. 

Vissa väljare ser det ändå som vansinne att en skådespelare, utan någon som helst politisk erfarenhet förutom att spela president i en populär tv-serie, väntas vinna över Poroshenko. 

– Folk har blivit galna, säger väljaren Viktoriya Olomutska, 39, till TT. 

Poroshenkos krav till Putin: Lämna till Krim och betala

Petro Poroshenko har varit president sedan 2014. Han byggde sin förmögenhet på en chokladfabrik innan han gav sig in i politiken. Han vann väljarnas stöd genom att förespråka ett större samarbete med västvärlden. 

Avsatta presidenten Viktor Janukovytj tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin 2013. Foto: IVAN SEKRETAREV / AP AP POOL

En motreaktion mot den Rysslandsvänliga tidigare presidenten, Viktor Janukovytj, som flydde till Ryssland innan Zelenskiy tog över. 

Poroshenkos hållning mot Vladimir Putin är att Ryssland omedelbart ska lämna tillbaka den annekterade Krim-halvön och dessutom betala ersättning. 

Zelenskiy förespråkar en betydligt mildare strategi som inbegriper samtal med Putin för att nå en fredlig lösning på kriget i östra Ukraina. 

Poroshenkos monumentala misslyckande med korruptionen

Men även om den tuffa hållningen mot Kreml uppskattas av många – så straffas nu Poroshenko av väljarna för att inte ha kämpat tillräckligt mot landets korruption och för ukrainarnas dåliga levnadsvillkor.  

– Det han misslyckats med hel är att korruptionsreformer och reformen av rättssystemet. Och det är något som folk känner väldigt starkt: att domstolarna är korrupta och korruptionen är fortfarande enormt stor. Trots att han själv sa att det skulle bli en av hans prioriterade frågor så har han inte levererat på det, säger Jakob Hedenskog. 

Kataryna Kastagryz röstar under söndagen utanför sitt hem i byn Velyki Dmytrovychi. Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Väljaren Irina: ”De smutsar ner sig i korruption”

För nyhetsbyrån AP beskriver väljaren Irina Fakhova hur hon och andra ukrainare upplever sin vardag:   

– Vi har blivit fattiga under Poroshenko och måste spara för att köpa mat och kläder... vi har fått nog av hur de smutsar ner sig i korruption och hur de fyller sina fickor och behandlar oss som idioter.

Zelenskiy vann i valets första runda med 30,2 procent av rösterna mot Poroshenkos 15,9 procent.

Utifrån den senaste opinionsundersökningen från researchinstitutet KIIS ser det ut att bli en jordskredsseger för Zelenskiy. 72 procent av de svarande avsåg att rösta på utmanaren, medan Poroshenko beräknas få drygt 25 procent av rösterna.