Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Byggde flugsmälla – nu är Håkan dömd för vapenbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Håkan Seger med en vanlig, laglig flugsmällare.
Foto: PRIVAT
Nu har Håkan dömts i Östersunds tingsrätt
Foto: MARIE BIRKL

Han byggde om en elektrisk flugsmällare för att kunna döda getingar. 

Men det hela slutade i polisanmälan, åtal och en fällande dom i tingsrätten för vapenbrott. Där anser man att getingfångaren kan jämställas – med ett skjutvapen. 

Nu vill Håkan Seger, 56, som bor i ett mindre samhälle utanför Östersund, ge sin version av det som har hänt:

– Jag förstår inte ens att det gick till domstol, säger han.

Det var Länstidningen i Östersund som först skrev om att en man i 50-årsåldern dömts till dagsböter för vapenbrott efter att på egen hand ha byggt om elektrisk flugsmällare i röd plast, formad som ett tennisrack. 

Mannen bakom det som polisen betraktar som "ett elchockvapen" heter Håkan Seger. Han är ursprungligen från Uppsala men bor numera i ett mindre samhälle utanför Östersund i Jämtland. 

NU berättar han om varför han byggde om flugsmällaren.

– Med en vanlig flugsmällare, ett sådant här tennisracket, så studsar getingarna bara mot gallret – strömmen kommer inte åt dem. Så jag byggde om den så att strömmen pulserar hela tiden. Stöten som den ger ifrån sig är som om man tar tag i ett elstängsel ungefär – och den kommer åt getingarna.

"Polisen kom instormande"

Ombygget kom till polisens kännedom genom Håkan Segers arbete, där han lade sista handen vid ombygget, berättar han. Men en dag, kort därefter, bultade det på dörren. 

– Då var det polisen som kom instormande. De gjorde husrannsakan och letade efter den ombyggda tennisracketen. "Här är det ni letar efter", sa jag och gav dem racket. Jag berättade också hur jag hade tillverkat det – men de mätte aldrig strömstyrkan. 

Håkan Seger förhördes om flugsmällaren – och trodde att det skulle stanna där.

Inte alls. 

Du trodde inte att det här skulle leda till åtal?

– Nej, absolut inte. Jag tyckte det hela bara var löjligt. När de frågade om jag ville ha advokat, sa jag: "Nej, jag behöver ingen advokat, det blir inget åtal av det här."

Tingsrätten: "Jämställd med skjutvapen"

Men till åtal, rättegång och även fällande dom gick det. Den 7 september dömdes Håkan Seger för vapenbrott av Östersunds tingsrätt. Straffet blev 40 dagsböter à 310 kronor – totalt 12 400 kronor. 

Tingsrätten skriver i domskälen att Håkan Seger framstår som kunnig och trovärdig, då han berättat hur han tillverkat getingsmällaren – men: 

"Det är dock tillräckligt att elchocksvapnet tillfogar smärta för att det ska anses vara en anordning jämställd med skjutvapen. Att Håkan Seger uppgivit att syftet med innehavet endast var att döda getingar är inte något som enligt tingsrättens bedömning gör att anordningen faller utanför bestämmelsen. Enligt tingsrättens bedömning har åklagaren uppfyllt sin bevisbörda i den delen och den anordning Håkan Seger har innehaft är därför att jämföra med skjutvapen och därför tillståndspliktigt.

Nu tänker Håkan Seger överklaga den fällande tingsrättsdomen till hovrätten. 

– Jag tycker att det är så jäkla löjligt att jag knappt orka ta tag i det. Men det är klart att jag ska överklaga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.