Håkan Seger med en vanlig, laglig flugsmällare. Foto: PRIVATHåkan Seger med en vanlig, laglig flugsmällare. Foto: PRIVAT
Håkan Seger med en vanlig, laglig flugsmällare. Foto: PRIVAT
Nu har Håkan dömts i Östersunds tingsrätt Foto: MARIE BIRKLNu har Håkan dömts i Östersunds tingsrätt Foto: MARIE BIRKL
Nu har Håkan dömts i Östersunds tingsrätt Foto: MARIE BIRKL

Byggde flugsmälla – nu är Håkan dömd för vapenbrott

Publicerad

Han byggde om en elektrisk flugsmällare för att kunna döda getingar. 

Men det hela slutade i polisanmälan, åtal och en fällande dom i tingsrätten för vapenbrott. Där anser man att getingfångaren kan jämställas – med ett skjutvapen. 

Nu vill Håkan Seger, 56, som bor i ett mindre samhälle utanför Östersund, ge sin version av det som har hänt:

– Jag förstår inte ens att det gick till domstol, säger han.

Det var Länstidningen i Östersund som först skrev om att en man i 50-årsåldern dömts till dagsböter för vapenbrott efter att på egen hand ha byggt om elektrisk flugsmällare i röd plast, formad som ett tennisrack. 

Mannen bakom det som polisen betraktar som "ett elchockvapen" heter Håkan Seger. Han är ursprungligen från Uppsala men bor numera i ett mindre samhälle utanför Östersund i Jämtland. 

NU berättar han om varför han byggde om flugsmällaren.

– Med en vanlig flugsmällare, ett sådant här tennisracket, så studsar getingarna bara mot gallret – strömmen kommer inte åt dem. Så jag byggde om den så att strömmen pulserar hela tiden. Stöten som den ger ifrån sig är som om man tar tag i ett elstängsel ungefär – och den kommer åt getingarna.

"Polisen kom instormande"

Ombygget kom till polisens kännedom genom Håkan Segers arbete, där han lade sista handen vid ombygget, berättar han. Men en dag, kort därefter, bultade det på dörren. 

– Då var det polisen som kom instormande. De gjorde husrannsakan och letade efter den ombyggda tennisracketen. "Här är det ni letar efter", sa jag och gav dem racket. Jag berättade också hur jag hade tillverkat det – men de mätte aldrig strömstyrkan. 

Håkan Seger förhördes om flugsmällaren – och trodde att det skulle stanna där.

Inte alls. 

Du trodde inte att det här skulle leda till åtal?

– Nej, absolut inte. Jag tyckte det hela bara var löjligt. När de frågade om jag ville ha advokat, sa jag: "Nej, jag behöver ingen advokat, det blir inget åtal av det här."

Tingsrätten: "Jämställd med skjutvapen"

Men till åtal, rättegång och även fällande dom gick det. Den 7 september dömdes Håkan Seger för vapenbrott av Östersunds tingsrätt. Straffet blev 40 dagsböter à 310 kronor – totalt 12 400 kronor. 

Tingsrätten skriver i domskälen att Håkan Seger framstår som kunnig och trovärdig, då han berättat hur han tillverkat getingsmällaren – men: 

"Det är dock tillräckligt att elchocksvapnet tillfogar smärta för att det ska anses vara en anordning jämställd med skjutvapen. Att Håkan Seger uppgivit att syftet med innehavet endast var att döda getingar är inte något som enligt tingsrättens bedömning gör att anordningen faller utanför bestämmelsen. Enligt tingsrättens bedömning har åklagaren uppfyllt sin bevisbörda i den delen och den anordning Håkan Seger har innehaft är därför att jämföra med skjutvapen och därför tillståndspliktigt.

Nu tänker Håkan Seger överklaga den fällande tingsrättsdomen till hovrätten. 

– Jag tycker att det är så jäkla löjligt att jag knappt orka ta tag i det. Men det är klart att jag ska överklaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag