Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggbaracker utanför riksdagen har ”fel” röd färg – målas om för 200 000

Ett 50-tal byggbaracker målas om – två gånger.Foto: Tomas Nordenskiöld

För en kostnad av totalt ungefär 100 000 kronor målas nu ett 50-tal byggbaracker utanför riksdagen i Stockholm om. Anledningen: de är i ”fel” röd färg. 

När ombyggnationen är klar ska allt målas om igen – för ytterligare 100 000 kronor. 

Notan kommer troligen skattebetalarna att stå för. 

”Bodarna är väl synliga på vattnet och påverkar därmed stadsbild och siktlinjer”, skriver Stockholm stadsbyggnadskontor som fattat beslutet. 

På uppdrag av riksdagsförvaltningen började entreprenaden Peab i början på 2019 att utföra utföra en om- och tillbyggnad av riksdagens ledamotshus i Stockholm. Något som beräknas vara inflyttningsklart i april 2021 och kosta 615 miljoner kronor. 

 Svaret: ”Anpassning till omgivningen” 

För att kunna utföra arbetet har byggentreprenaden under sommaren ställt upp ett 50-tal röda, tillfälliga baracker på en ponton på vattnet utanför området som ska byggas om. 

Men de måste nu alltså målas om på grund av att de har ”fel” röd färg. Beslutet har tagits av Stockholms stadsbyggnadsnämnd och var ett villkor för att de ens skulle få ställa dit dem. Enligt Stockholms stadsbyggnadskontor avviker den röda färgen för mycket från färgen på de intilliggande husfasaderna. 

På grund av bodarnas synliga läge i stadsbilden och bebyggelseområdet är särskilt kulturhistoriskt värdefullt och utpekat som riksintresse för kulturmiljövården ställs krav på viss anpassning vilket avser bodarnas kulör”, går det att läsa i bygglovet. 

I en skriftlig kommentar skriver Henrik Brånstad, pressansvarig på Stockholms stadsbyggnadsnämnd: 

Vi bedömde att en viss anpassning till omgivningen ska ställas på grund av läget. Bodarna är väl synliga på vattnet och påverkar därmed stadsbild och siktlinjer. Bodarnas placering berör område som är särskilt kulturhistoriskt värdefullt och är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården. Denna typ av anpassning är inte ovanlig som villkor när till exempel byggbodar placeras vid kulturhistoriska miljöer”.

Beräknas kosta skattebetalarna cirka 200 000 kronor

Ommålningen beräknas kosta cirka 200 000 kronor, som alltså i förlängningen belastas skattebetalarna eftersom det är riksdagsförvaltningen som är beställaren och därmed betalar slutnotan. 

– Vi har fått uppgiften att det kostar ungefär 100 000 per målning, och då räknar man på två målningar eftersom de ska ”målas tillbaka” sedan, säger Erik Lilja, chef fastighetsenheten på Riksdagsförvaltningen. 

Han säger att de ännu inte fått en faktura från Peab, men att det är rimligt att kostnader som dessa vidarebefordras till beställaren, som i detta fall alltså är Riksdagsförvaltningen och därmed skattebetalarna. 

– Det man kan säga att Peab har rätt att vidarebefordra kostnader som dessa till oss, säger han. 

Kajsa Jacobsson, presschef på Peab, bekräftar att de tvingats måla om bodarna för att få bygglovet, vilket krävs när bodarna står uppställda en längre tid. 

Hur vanligt eller ovanligt är det med sådana här krav?

– Det är inte vanligt, men det händer att vi får göra det. 

Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M) vill inte kommentera beslutet då det är fattat på tjänstemannanivå och inte politisk nivå. 

Expressen har sökt ansvarig handläggare på Stadsbyggnadskontoret. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.