Butiksskräcken: "Säg åt polisen att skynda"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en kosherbutik i Paris gick terroristen Amedy Coulibaly, 32, in och började skjuta. Flera av kunderna gömde sig i ett frysrum två våningar ner.
Foto: No Credit
Polisen stormar butiken.
Foto: Fame Flynet France
Amedy Coulibany sköts ihjäl och gisslan fritogs. Fyra oskyldiga fick sätta livet till i skräckdramat.
Foto: Fame Flynet France

Terroristen Amedy Coulibaly, 32, gick in i butiken och började skjuta – sedan väntade flera timmar i skräck.

En pappa gömde sig i frysrummet i fem timmar med sin treåring och en man hukade under diskbänken medan han informerade polisen med sms.

Samtidigt ringde en kvinna till sin dotter. Hon sa bara:

– Jag är i butiken. Jag älskar dig.

Terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo som dödade tolv personer var inte nog.

På fredagen hände det igen. I en kosherbutik i Paris gick terroristen Amedy Coulibaly, 32, in och började skjuta. Sedan höll han flera personer gisslan i flera timmar samtidigt som han krävde att bröderna Koachi som barrikaderat sig i en tryckerifirma norr om Paris skulle släppas – annars skulle fler ur gisslan dö.

Totalt dödades fyra personer.

Fast i fem timmar

I fem timmar var Amedy Coulibaly i butiken. Ungefär 30 personer lyckades fly till ett frysrum två våningar ner.

Där höll de sig helt tysta samtidigt som de hörde skott från terroristen.

Fyrabarnspappan Johan Dorre, 36, berättade efteråt för sin farbror Jacob Katorza om skräcken:

– Han var livrädd för att bli upptäckt av terroristerna. De fick sitta nära varandra och värma varandra som skräckslagna djur för att undvika nedkylning, säger Jacob Katorza till Daily Mail. 

En annan pappa gömde sig med sin treåriga son. Han svepte jackan om sonen. Barnets farmor insåg att de höll sig gömda och vågade inte använda telefonen för att kontakta dem, inte ens med sms. I stället gav hon sonens telefonnummer till polisen, som kunde lokalisera de gömda med hjälp av mobilen, skriver AFP.

Lyckades ringa sin dotter

Den kunskapen kan, enligt åklagaren François Molins, ha bidragit till att de överlevde när polisen stormade butiken och dödade gärningsmannen.

Men många hann förbereda sig på det värsta, skriver Daily Telegraph. En kvinna lyckades ringa ett samtal hem till sin dotter. Hon sa bara:

– Jag är i butiken. Jag älskar dig.

En annan ringde sin vän Anthony Raveaux strax efter klockan 17.

– Vi är väldigt rädda och vi fryser väldigt mycket. Säg åt polisen att skynda sig, sa kvinnan som heter Naomi enligt The Washington Post.

Polisen fick information av människorna i butiken och kunde även följa dramat genom butikens övervakningskameror. De hörde också ljud inifrån butiken efter att Amedy Coulibaly glömt lägga på luren efter att ha ringt till den franska tv-kanaken BFMTV.

Glömde sig i fikarummet

Samtidigt – fyra mil bort – var bröderna Cherif och Said Koachi som låg bakom terrorattentatet mot tidningen Charlie Hebdo – fortfarande i tryckerifirman. Där tog en 26-årig grafisk designer sin tillflykt till fikarummet på övervåningen när de två terrormisstänkta bröderna barrikaderade sig en trappa ner. Där kunde han höra deras samtal och skickade sms till polisen med "taktiskt information", berättar en källa för AFP.

I samband med kvällsbönen – då Amedy Coulibany gick ner på knä – stormade polisen butiken och dramat fick ett blodigt slut. Amedy Coulibany sköts ihjäl och gisslan fritogs. Fyra oskyldiga fick sätta livet till i skräckdramat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.