Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Butiksanställda larmar: Julmusik är ”som tortyr”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Butiksanställda tycker att julmusiken är mer påfrestande än annan musik.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Nu slår de handelsanställda larm

Snart väntas bjällerklang i svenska butiker.

Men för de anställda är julmusiken outhärdlig, visar en ny rapport från Handels. 

– Det kanske låter överdrivet men jag tycker det är tortyr, säger en anställd i rapporten.

En tredjedel tycker att julmusiken är mer påfrestande än annan musik, visar rapporten från Handelsanställdas förbund. Frågan har ställts till drygt 2 000 butiksanställda i Sverige. 

Ett arbetsmiljöproblem, anser facket.

– Det viktigaste är att musiken uppfattas som omväxlande, och det kanske ändå inte alltid är fallet när julslingorna spelas, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund och rapportförfattare i ett pressmeddelande.

I rapporten finns anställda som vittnar om att de har fått sjukskriva sig för migrän på grund av julmusik på hög volym, skriver Handels på Aftonbladet debatt.

– Det kanske låter överdrivet men jag tycker det är tortyr! Den börjar ofta i november och fram till början av januari. Det är under vår mest stressade period och man håller ibland på att bli galen! Musiken är samma varje år och extremt ovarierad i stil. Även nya låtar har samma typ av bjällerklang eller melodi. Det är outhärdligt! Jag skulle göra vad som helst för att slippa julmusik. Hela den här grejen har bidragit till att jag avskyr julen, säger en anställd.

Butiksanställda: Julmusiken är tortyr

I kommentarer i rapporten finns även de som hävdar motsatsen och ser julmusiken som ett välkommet avbrott. En anställd ber om jullåtar som omväxling:

– Samma musik har spelats i över ett år, låtarna byts inte ut och allt låter som en halvtaskig demo. Vi saknade julmusik under julen, både kunder och personal. Volymen är ibland så hög att man måste höja rösten. Ofta så trött i huvudet efter ett pass att jag har huvudvärk.

De som själva får bestämma musik i butiken upplever inte musiken som ett arbetsmiljöproblem i samma utsträckning. Handels hoppas nu att fler butiker inkluderar de anställda i musikvalet. 

– Hos företag som jobbar medvetet och inkluderar personalen i musiken uppskattar anställda musiken och arbetsmiljön blir bättre. Med musikavtal är musiken mer omväxlande, och de som skapat och framför musiken får rättmätigt betalt. Musik kan vara och är för de flesta butiksanställda något positivt, säger Stefan Carlén i pressmeddelandet.

LÄS MER: Ilska mot känd butikskedja – efter kundens vittnesmål

Gillar du julmusik?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.