Butiksägaren: "Det var fyra rånare med gevär"

Publicerad

Totalt sex personer har nu gripits misstänkta för inblandning i fredagens rån mot guldsmedsbutiken i Södertälje. Flera av dem har tydliga gangsterreferenser på sina Facebooksidor och känner varandra sedan tidigare.

Under söndagen förhördes flera av personerna, men hittills nekar alla till brott:

– Han säger att han är helt oskyldig, säger Slobodan Jovicic, som försvarar 22-åringen som misstänks för grovt rån.

Dagen efter rånet är guldsmedsbutiken i centrala Södertälje stängd. Utanför står ägaren, han har flera synliga skador efter rånet – högra armen är i gips och vänstra i bandage.

– Det var fyra rånare med gevär, de knuffade mig för att öppna skåpen, säger han genom vännen som översätter.

Han pekar på huvudet och ryggen och säger att han har ont.

– Det var en mardröm.

Vid 15.30-tiden på söndagen grep polisen en sjätte person misstänkt för inblandning i det grova rånet i Södertälje. Därmed har totalt sex personer gripits, varav fem är anhållna.

– De är misstänkta för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån, säger Lars Byström, kommissarie och presstalesman vid polisen i Stockholm.

Flera av personerna pressades under dagen i förhör men hittills har ingen erkänt någon inblandning.

Förnekar brott

Den anhållne 22-åringen som misstänks för grovt rån förnekar:

– Han säger att han är helt oskyldig, säger mannens försvarare Slobodan Jovicic.

Även Martin Cullberg, försvararen till den misstänkta 19-åringen, säger att hans klient nekar:

– Han förnekar brott, det är den enda kommentaren jag har.

21-åringen, som är anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, förnekar även han all inblandning:

– Han säger att han är helt oskyldig, och förstår inte alls varför han har blivit inhämtad, säger mannens försvarare Jonas Granfelt.

Den 26-årige mannen som vårdas på Karolinska är också misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån, men har inte kunnat förhöras på grund av sitt tillstånd. Han är heller inte anhållen.

– Hans tillstånd är fortfarande kritiskt, säger Lars Byström.

Beväpnade

Flera av de misstänkta känner varandra sedan länge. De kommer alla från södra Stockholm och minst två av dem har tidigare misstänks för att ha utfört brott tillsammans. Flera av dem är dömda förut och har tydliga gangsterreferenser på sina sidor på Facebook.

Den skottskadade 26-åringen har en stor bild på Al Pacinos i rollen som Tony Montana i filmen "Scarface" – många kriminellas favoritfilm – på sin vägg på Facebook.

Bilden "gillas" av företrädare för ett gangstergäng. 26-åringen "gillar" även den svenska filmen "Snabba Cash II", om Stockholms undre värld.

En av de inblandade i rånet "gillar" den svenska rapgruppen Kartellen som har flera medlemmar som är dömda för grova brott och dessutom har sina rötter i södra Stockholm. En annan uppger att han jobbat med en film om en kriminell som försöker leva ett lagligt liv.

Fick med sig stöldgods

Polisen bekräftar att rånarna fick med sig stöldgods från guldsmedsbutiken - men vad och hur mycket vill de inte gå in på. Anledningen till att händelsen rubriceras som grovt rån är att gärningsmännen var beväpnade när rånet genomfördes.

Under helgen kommer flera förhör att hållas.

– Det fanns väldigt många vittnen på platsen som eventuellt kommer att förhöras igen, och vissa för första gången. Vi kommer även att hålla fler förhör med de misstänkta personerna, säger Lars Byström.

Finns det fler personer än de som var inblandade i rånet som fortfarande är på fri fot?

– Vi har ingen konkret person just nu, men saker och ting förändras. Vi kan få in ny information som gör att ytterligare någon person blir intressant. När det genomförs den här typen av rån finns det ett antal personer inblandade på olika sätt.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag