Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Butikerna handfallna – "kassapinnar" stulna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pinnarna vid kassorna försvinner från matbutikerna.
Foto: Ylwa Yngvesson

Matvarubutikerna står handfallna.

Varje år blir de av med åtskilliga "kassapinnar" - men ingen vet var de tar vägen eller varför de försvinner, skriver Dagens Nyheter.

Du känner definitivt igen dem och har med största sannolikhet också använt dem vid flertalet tillfällen.

Men du visste nog inte att de så kallade "kassapinnarna" eller varuavskiljare också tycks vara ett hett byte för tjuvarna.

Dagens Nyheter har genomfört en rundringning bland matvarubutiker i Stockholm - och resultatet talar sitt tydliga språk: Stora kvantiteter "kundpinnar" försvinner spårlöst varje år.

Flesta butikerna drabbade

Ett av de värst drabbade varuhusen är City gross i Kungens kurva. Där försvinner fler är 300 pinnar varje år.

- Så är det. En del går förstås sönder och kastas, men resterande vet vi inte var de tar vägen. De måste helt enkelt leva vidare någon annanstans, säger Johan Edman, stormarknadschef på City gross till DN.

Tidningens rundringning visar att de flesta butikerna drabbas av de mystiska försvinnandena.

Men orsaken till att "kassapinnarna" försvinner är inte känd.

Kan vara användbara

Per Geijer, säkerhetsansvarig på branschorganisationen Svensk handel, menar att pinnarna av allt att döma stjäls, enligt samma mönster som när andra butiksinventarier saknas.

– Visst har även jag reagerat på att det ibland saknas pinnar i kassorna. Det kan inte finnas särskilt många andra förklaringar än att en hel del stjäls. Det enda logiska är att de ses som användbara på andra platser eller av andra butiker, säger han till Dagens Nyheter.

Han poängterar emellertid att problemet med de försvunna "kassapinnarna" inte gör honom sömnlös.

- Det här är så klart inte den största stöldproblematik vi har, även om det inte är bra. Det försvinner varor för miljardbelopp och då blir pinnarna inte högprioriterade, säger Per Geijer till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.