Busstrejken är över - parterna är överens. Foto: Anna Hållams
Busstrejken är över - parterna är överens. Foto: Anna Hållams

Busstrejken avblåst – parterna överens

Publicerad

Drygt 1700 kronor mer i månaden. Det är en av de segrar som Kommunals förhandlare tog med sig från förhandlingsbordet när busstrejken blåstes av i i dag.

Det innebär att hundratusentals resenärer åter kan åka kollektivt.

Bussar och spårvagnar som stått stilla en vecka börjar rulla omgående.

– Vi har tryckt på knappen, säger Bussföretagarnas vd Peter Jeppsson.

Efter fyra dagars intensiva samtal blåstes busstrejken av sent på torsdagskvällen efter att fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna nått en kompromiss.

Det nya avtalet sträcker sig fram till 30 september 2016.

– Vi har träffat en ny överenskommelse, ett nytt kollektivavtal med bussarbetsgivarna, som vi är väldigt nöjda med, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till TT.

Enligt Bussföretagarnas vd Peter Jeppsson ska bussarna börja rulla med detsamma.

– Vi har tryckt på knappen, så att säga. I morgon ska nog trafiken rulla som vanligt, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson till Expressen.se.

Tidigare sade du att Kommunals krav var för högt ställda – vad har förändrats?

– Vi har nått en kompromiss där vi fått en del och gett en del, säger Peter Jeppsson.

Får 1700 kronor mer

En av de punkter Kommunal fått igenom är en löneförhöjning som innebär att 20 000 anställda ska få drygt 1700 mer i månaden.

Höjningen sker successivt över tre år.

– Det är i linje med lönerna i branschen, säger Peter Jeppsson.

Annelie Nordström är mycket nöjd över att Kommunal fått igenom sina fyra viktigaste krav.

– De är faktiskt på plats i avtalen. Det handlar bland annat om övertagande av personal vid entreprenörsbytena och ett mycket större inflytande för medlemmarna på arbetstiderna, säger hon till TT.

Ett av Kommunals huvudkrav var att till exempel en bussförare skulle få behålla sin anställning om hans företag bytte ägare.

För detta finns ingen garanti i nya avtalet.

– Företagen ska däremot åta sig att göra vad de kan för att behålla personal vid händelse av ett ägarbyte, säger Peter Jeppsson.

Vidare lovas en lägstalön till anställda som tidigare inte haft det samt att medarbetarnas inflytande över schemaläggningen ökar.

SL lättade

På Storstockholms lokaltrafik, där flera underleverantörer varslat om utökad strejk från och med lördag, var man lättad över beslutet.

– Vi är särskilt glada för våra resenärers skull som haft svårt att ta sig till jobbet. Vi lägger oss inte i konflikten som sådan, men är lättade över att den inte förvärras, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour.

Redan under kvällen börjar entreprenörer starta i gång trafiken, och trafiken väntas gå som vanligt på fredag morgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag