Foto: Gunnar Westergren/Piteå-Tidningen
 Foto: Gunnar Westergren/Piteå-Tidningen

Busskrasch utanför Piteå - en person död

Publicerad

En man omkom i frontalkrocken med en buss i Piteå.

Bilföraren och busschauffören klämdes fast vid krocken och fick klippas loss av räddningstjänsten.

Åtta personer har förts med ambulans till sjukhus.

Sjukhuset i Piteå ger nu krisstöd till passagerarna.

En man i en personbil frontalkrockade efter lunchtid på tisdagen med en tvåvåningsbuss på Havsbadsvägen i Piteå. Piteå-Tidningen rapporterade först om händelsen.

Personbilen klämdes fast under linjebussen. Fordonen åkte tillsammans ut ett 40-tal meter in i den intilliggande skogen i samband med krocken, enligt Gunnar Westergren, fotograf på Piteå-Tidningen, som kom till platsen efter olyckan.

– Det var en fruktansvärd kollision, en frontalkrock. Bildelar låg utspridda på ett område på 200 meter, säger Gunnar Westergren till Expressen.se.

En person omkom på olycksplatsen.

– En person är bekräftad avliden, säger Stina Lindmark, informatör vid polisen i Norrbotten till Expressen.se.

Klipptes loss av räddningstjänsten

Enligt Hans-Erik Pekula, räddningsledare på räddningstjänsten i Piteå, är det mannen i personbilen som har omkommit. Föraren var ensam i personbilen.

– Vi har inga uppgifter på hur gammal mannen är, säger Hans-Erik Pekula till Expressen.se.

Personbilen klämdes fast under bussen.

– Vi började evakuera personerna i bussen, säger Hans-Erik Pekula.

Busschauffören och mannen i personbilen klämdes fast vid krocken, och fick klippas loss av räddningstjänstens personal.

De sju busspassagerarna skadades lindrigt. Busschauffören fördes med ambulans till Sunderby sjukhus och sju passagerare togs till Piteå älvdals sjukhus.

– Personerna får krisstöd i form av krissamtal av personal på sjukhuset, säger Jeanette Ögren, pressansvarig på Norrbottens läns landsting.

"Utrustad med säkerhetsbälten"

Länstrafik Norrbotten, som bussen körde för, beklagar olyckan.

– Olyckligtvis har den här kollisionen uppstått på grund av att den här mötande bilen har kommit över på fel sida av vägen och bussföraren har inte kunnat undvika den här frontalkollisionen, säger Lars Nilsson, trafikchef på Länstrafiken Norrbotten.

Vad vet du om busschaufförens skador?

– Hon är förd till Sunderby sjukhus för vård, mer vet jag inte.

Hur hanterar ni den här olyckan?

– Vi ska självklart få en bild av hur kollisionen uppstod. Bussen var ny och utrustad med säkerhetsbälten på alla säten. Jag kan tänka mig att det kan vara på sin plats med en kampanj för att öka användningen av bältena.

Havsbadsvägen var vid 15-tiden fortfarande avspärrad mellan korsningarna vid Haraholmen och Piteå havsbad.

– Bärgning pågår av bussen och personbilen, säger Kristina Sjöström vid polisen i Norrbotten.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag