Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bussen kan bli ett tåg på 15 sekunder

Senaste nyheterna med Expressen TV
Bussen kan bli ett tåg på 15 sekunder.
Foto: Setouchi DMO
Fordonet kan färdas både på väg och på räls.
Foto: Setouchi DMO

Här är bussen som kan bli ett tåg på 15 sekunder.

Förhoppningen är att DMV-bussarna, som kan färdas både på räls och på väg, ska bli en turistmagnet för Japan när de tas i bruk på juldagen, skriver Daily Mail.

Bussprojektet går under namnet DMV (dual mode vehicle). På 15 sekunder kan bussföraren växla från vanliga gummidäck för vägkörning till stålhjul för att framföras på räls.

DMV kan uppnå en maxhastighet av 80 km/h på spåren och kan köra lika snabbt som en normal buss på väg. Den dieseldrivna bussen har kapacitet för 22 passagerare, är åtta meter lång och väger knappt sex ton.

DMV-bussarna tas i bruk på juldagen på japanska ön Shikoku. Till en början finns det tre bussar i olika färger – en blå, en grön och en röd.

Förhoppningen är att DMV-bussarna ska leda till ökad turism

Förhoppningen är att DMV-bussarna ska leda till ökad turism för Japan. Bussarnas rutt, som sträcker sig över drygt tolv mil, kommer att ha hållplatser vid varma källor, stränder och utsiktsplatser där passagerarna kan hoppa av.

Asa Seaside Railways som ligger bakom projektet hävdar i ett pressmeddelande att ”DMV är det första fordonet i världen som kan framföras på både räls och väg”. Konceptet med en buss som kan framföras på både räls och väg har dock experimenterats med tidigare på olika platser runtom i världen, bland annat i Storbritannien på 1930-talet och Australien på 1970-talet. Det mest långlivade projektet av det här slaget kan ha varit det i Tyskland där den så kallade Schi-Stra, en buss som kunde framföras på både räls och väg, var i drift från 1950-talet till 1970-talet.

Innovationen: Så kan litervis med vatten sparas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.