Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busschauffören vägrade köra Vilma, 6

-Jag var rädd för att gå hem, det kanske skulle hoppa fram nått bland träden i skogen och göra mig illa, sa Vilma till sin mamma. Foto: Privat

Busschauffören vägrade att köra Vilma, 6, hela vägen hem efter skolan, berättar hennes mamma.

Hon fick gå fyra kilometer själv genom skogen innan mamman Pernilla Nilsson hittade henne.

– Jag var rädd för att gå hem, det kanske skulle hoppa fram nått bland träden i skogen och göra mig illa, säger Vilma.

I onsdags började sexåriga Vilma första klass i Karlbo skola utanför Avesta. Hon bor ungefär en mil från skolan och skulle därför för första gången få åka skolskjuts.

Familjen hade fått höra att Vilma skulle hämtas och lämnas hemma på gården i Råby. Men så blev inte fallet – i stället släpptes hon av bussen längs med riksväg 70, sex kilometer hemifrån i eftermiddags.

Hennes mamma Pernilla Nilsson, 38, satt hemma och väntade på att Vilma skulle komma hem med bussen. När dottern inte dök upp ringde hon till fritids på skolan som sa att Vilma hade gått på bussen som hon skulle.

– Jag var livrädd och tänkte att hon måste vara jätteledsen, säger Pernilla.

"Tårarna sprutade"

När det gått tio minuter och Vilma fortfarande inte kommit hem började Pernilla bli orolig på riktigt. Tillslut tog hon bilen för att själv åka ut och leta efter dottern. Hon mötte henne längs med vägen som leder fram till gården där familjen bor.

– Tårarna sprutade på henne. Hon berättade att busschauffören släppt av henne 200 meter från riksväg 70. Därifrån hade hon gått fyra kilometer helt själv innan jag hittade henne.

Vilma hade sprungit och gått hela vägen och försökt knacka på hos en granne för att be om hjälp.

– Jag var rädd för att gå hem, det kanske skulle hoppa fram nått bland träden i skogen och göra mig illa, sa Vilma till sin mamma.

När hon bett busschauffören att skjutsa henne hem hade han sagt att bussen inte går in på småvägar. Han ville inte hjälpa henne med att låna ut en mobiltelefon heller.

"Noll förtroende"

Nu är hon kritisk till hur Dalatrafik, som kör bussen kunde släppa av dottern så långt hemifrån när de fått information om att hon skulle köras hela vägen hem.

– Hon kommer nog att åka till skolan i morgon med skolskjutsen men efter skolan hämtar jag henne. Jag har noll förtroende för dem nu, säger hon.

Västanhede trafik kör på uppdrag av Dalatrafik skolskjutsarna i Avesta kommun. Enligt kommunens skolskjutsreglemente ska barn som går i Karlbo skola ha rätt till skjuts till Råby. Varför det inte blev så i det här fallet kan Dalatrafik inte svara på.

– Jag känner inte till det här fallet, och jag har aldrig hört talas om att detta har skett tidigare. Det får inte hända att man lämnar ett litet barn så långt från hemmet, säger Lars Grahn, Informationsansvarig på Dalatrafik.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.