Busschauffören Thomas knivhöggs av tonåring

Övervakningsbilder från bussen visar det som polisen misstänker är ögonblicket precis innan Thomas knivhuggs. ”Att han hade en kniv, det hade jag inte en tanke på”, säger Thomas som såg kniven först i samband med hugget.
Foto: polisen
Thomas fick en skada på ena lungan efter knivhugget.
Foto: polisen
Polisen på plats vid hållplatsen Backa Kyrkogata efter händelsen.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

I november i fjol knivhöggs busschauffören Thomas när han körde linje 19 på Hisingen i Göteborg. 

Efter händelsen har Thomas liv inte varit detsamma, även om han är fysiskt återställd.

Linje 19 är fortfarande en av de linjer han kör.

– Det har blivit en hatlinje, berättar han.

En då 17 år gammal pojke ställdes in för rätta och har nu dömts för grov misshandel.

Det var vid 13-tiden den 30 november i fjol som polisen larmades om en knivskärning på en buss på Hisingen i Göteborg. Busschauffören och en resenär hade då knivskurits.

Händelsen inträffade efter att någon dragit i en nödöppnare vid bussens dörr. Thomas Axelsson, som körde bussen, hade konfronterat några ungdomar efter att andra resenärer sagt att ungdomarna filmat Thomas.

– Jag minns att jag var väldigt aggressiv den dagen. Jag var sur och grinig. Ingenting fungerade som man ville. Det var en dålig dag, en riktigt dålig dag, har Thomas Axelsson tidigare berättat i en intervju.

I tumulten som uppstår knivhuggs Thomas i bröstet och en passagerare, en man i 60-årsåldern, knivhuggs i benet.

Sluten ungdomsvård

Thomas har tidigare berättat att han ångrar att han konfronterade ungdomarna.

– Jag var envis och förbannad. Men jag känner nu att jag skulle ha vänt om och skitit i det. Ja, det var dumt gjort. Det var riktigt dumt gjort. Jag ville ju lära ungdomarna en läxa, men jag skulle inte gjort det.

En 17-årig pojke kunde senare gripas. Pojken, som nu hunnit fylla 18, åtalades misstänkt för mordförsök, grov misshandel och två fall av narkotikabrott. En 16-årig pojke åtalades för misshandel.

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson sker i stämningsansökan att ”gärningen var livsfarlig och om målsäganden inte hade fått vård hade han kunnat avlida.”

Enligt 17-åringens advokat nekar han till brott. I förhör har han hävdat att han agerade i självförsvar.

Under torsdagen meddelades domen. Den nu 18-åriga pojken döms till sluten ungdomsvård i ett år, för grov misshandel och två fall av narkotikabrott. 

Tingsrätten anser inte att det finns bevis att tonåringen varit likgiltig inför om Thomas Axelsson skulle dö, och det finns heller inga uppgifter om att tonåringen ska ha haft ”annat intresse i saken än att ta sig från situationen”. I domen står det att tingsrätten därför inte anser att åtalet om försök till mord är styrkt.

16-åringen frikänns helt.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.