Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busschauffören: "Man blir förbannad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Passagerare på väg ombord på en buss som kör för Eckerölinjen på Cityterminalen i Stockholm vid lunchtid på lördagen.
Foto: Bertil Ericson Enevåg / Scanpix

Hård kritik gällande diskriminering riktades mot chauffören på bussen till Eckerölinjens Ålandsfärja i onsdags.

Enligt passageraren Samer Chatila delades resenärerna upp på en buss för "svenskar" och en för "personer med utländskt utseende" - något som nu tillbakavisas.

– Man blir förbannad. Att bli anklagad av en enda människa. Det är för jävligt, säger den nu avstängda busschauffören Bengt Backman, till Expressen.se.

Bussarna som fraktar passagerare till Eckerölinjens färja skulle avgå från Cityterminalen i Stockholm i onsdags. När passagerarna satt sig på bussarna märkte de att det gjorts en tydlig uppdelning,

Bengt Backman.
Foto: Foto: Jonte Wentzel

 rapporterade Dagens Nyheter.

– När vi tittade genom bussens fönster såg vi att alla som såg "svenska" ut visades in i en annan buss, säger Samer Chatila, som är född i Sverige, till DN.

På den buss där Samer Chatila placerats tillsammans med sin bror och en kamrat fanns bara personer med utländskt utseende.

– Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, säger han till DN.

Chauffören förnekade att passagerarna delats upp på grund av hudfärg, och berättar nu sin version för Expressen.se.

Enligt honom gjordes uppdelningen av rent praktiska skäl, för alla passagerares bästa.

– Det finns de resenärer som man kan kalla för "snusgubbar", som har mycket bagage och är bara ute efter att köpa snus på Åland. De andra som inte kommer med något bagage, sådana gäster som bara är ute för att äta, utan att handla, fick sitta mer ostört, säger chauffören Bengt Backman, till Expressen.

Han är upprörd - och ledsen, efter anklagelserna mot hur han utfört sitt jobb.

– Jag kommer från Norrbotten och har inga som helst aggressioner mot invandrare eller andra folkgrupper. Nu är jag avstängd från jobbet på Eckerölinjen, för att en enda har blivit, som han säger, diskriminerad.

– Nu framstår jag som en rasist. Man blir förbannad. Att bli anklagad av en enda människa. Det är för jävligt, säger Bengt Backman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.