Busschaufför död i corona – misstänks ha smittats i tjänsten

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

En busschaufför som kört buss för VL i Västerås har dött efter att ha smittats av coronaviruset, skriver VLT.

Personer i hans närhet säger till tidningen att de misstänker att chauffören smittats i tjänsten. 

– Han sa att han hade en person som satt längst fram i bussen som hostade och nös rakt ut, berättar en kollega som VLT varit i kontakt med. 

VLT skriver att det var för drygt en vecka sedan som busschauffören dog på Västmanlands sjukhus, efter att ha smittats av coronaviruset.

Chauffören var i 60-årsåldern och dagarna innan han blev sjuk, ska han ha sagt till personer i sin närhet att han haft en sjuk passagerare sittande precis bakom bussen. 

Tidningen skriver vidare att kollegan och andra i chaufförens närhet tror att det var i kontakten med den sjuke passageraren som chauffören smittades av coronaviruset.

Informationen knapphändig

Anställda på bussbolaget menar enligt VLT att informationen om fallet varit knapphändig under veckan som gått sedan personen avled.

Företaget uppger att man inte har någon uppgift om att mannen smittades i tjänsten.

– Det kan jag inte uttala mig om för sjukvården har inte tagit kontakt med oss och har aldrig gjort någon smittspårning gentemot oss som arbetsgivare, säger Carola Lilja, HR-chef på Svealandstrafiken, som sköter busstrafiken åt VL, till VLT.

Kräver att framdörren hålls stängd

Hon förnekar att företagsledningen försökt ”mörka” händelsen för att inte oroa anställda eller allmänhet.

Samtidigt har det pågått en strid på VL där bussförare och facket krävt att framdörren ska vara stängd för påstigning för att skydda den som kör från att exponeras för smitta. En liknande ordning har införts på andra ställen, bland annat i Stockholm.

VL har hittills inte infört rutinen och ärendet ska nu avgöras av Arbetsmiljöverket. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Anders Tegnell: ”Det här är vårt stora problemområde”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.