Minst sex personer dog och upp till tolv personer skadades när två linjebussar kolliderade på väg 288 vid Rasbo, nordost om Uppsala.
Minst sex personer dog och upp till tolv personer skadades när två linjebussar kolliderade på väg 288 vid Rasbo, nordost om Uppsala.

Bussar i svår krock - sex döda

Publicerad
Uppdaterad
Fem kvinnor från Östhammar och en man från Uppsala omkom och minst tolv personer skadades när två fullsatta bussar vid sjutiden på tisdagsmorgonen krockade nära Rasbo utanför Uppsala.
Polisen håller nu på att underrätta de anhöriga.
De två bussarna från Uppsala lokaltrafik kolliderade strax före klockan sju på tisdagsmorgonen på väg 288 vid Rasbo nordöst om Uppsala. Sex avled och fyra personer vårdas med allvarliga skador på Akademiska sjukhuset. Ytterligare 15 fick lindriga skador och ett 30-tal chockskadade togs till sjukhus.

Omkomna var passagerare

De fem kvinnorna och mannen som avled var alla passagerare på bussarna. Enligt Christer Nordström som är presstalesman vid Uppsalapolisen har de döda nu identifierats. Mannen är född 1967 och hemmahörande i Uppsala kommun. De fem kvinnorna kommer från Östhammars kommun. De är födda 1947, 1951, 1960, 1965 och 1976. - Vi har polispatruller som arbetar med att lämna dödsbesked till de anhöriga under kvällen, säger Christer Nordström.

Allvarligt men stabilt

Vid en presskonferens på Akademiska sjukhuset i Uppsala på förmiddagen framkom att inga barn ska ha omkommit i olyckan. - För de svårt skadade är läget allvarligt men stabilt, säger Karin Sandell, informationsansvarig på sjukhuset. Bägge bussförarna skadades, den ena svårt, och de hade klockan 18 på tisdagseftermiddagen inte kunnat höras. - Räddningsarbetet var svårt på så sätt att bussarna var trasiga och nedkörda mot skogen. Men vi fick iväg de lindrigt skadade ganska snabbt med en tom buss som stod i närheten, säger Urban Färdigs, räddningstjänstens insatsledare på plats, till Expressen.se. - Min uppfattning är att bussarna har frontalkrockat, säger han. Uppgifter har förekommit om att ett tredje fordon kunde ha orsakat olyckan. - Det stämmer inte, säger Christer Nordström. Polisen har säkrat bussarnas färdskrivarblad, som bland annat innehåller information om hastigheten vid olyckan. - De har mycket värdefull information, säger Christer Nordström. Utredningen av olyckan kommer att fortsätta under onsdagen. Oroliga anhöriga kan ringa polisen i Uppsala på telefonnummer 018-12 46 23.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag