Buss och personbil i trafikolycka

Publicerad

Polis och räddningstjänst har larmats om en trafikolycka med buss och personbil i Gimonäs i Umeå kommun.

Omkring 25 personer är inblandade enligt SOS Alarm. Det ska vara halt på platsen - "som en skridskobana", uppger räddningstjänsten.

– Fordonen ska ha väjt för varandra och hamnat i diket, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisen i region nord.

Under morgonen har SMHI också gått ut med en klass 1-varning.

Larmet om olyckan inkom till polisen klockan 07.32 på torsdagsmorgonen.

– Det är en buss och en personbil. Det finns inga uppgifter om att det ska vara några skadade personer, säger Börje Öhman vid polisen.

Vittne: Bussen har kört av vägen

Enligt de första uppgifterna har fordonen väjt undan för varandra för att undvika en kollision och hamnat i diket på var sin sida av vägen. Omkring 25 personer är inblandade i olyckan enligt SOS Alarm, men inga personskador rapporteras.

– Det är som en skridskobana på platsen, säger räddningstjänstens insatsledare Yngve Isaksson till SVT Västerbotten.

Han uppger vidare att det färdades fyra personer i personbilen, varav några barn. Alla har klarat sig utan skador.

Ett vittne uppger för Västerbottens-Kuriren att det är en buss i linjetrafik som är inblandad i olyckan.

– Den har kört av vägen, men ligger inte i diket. Det har skett precis vid Bergsboda, säger vittnet till tidningen.

Trafikverket skriver i ett störningsmeddelande att vägen är avstängd under bärgningsarbetet. Det gäller väg 531 från Rotnäs till Cirkulationsplats Strömpilen båda riktningarna.

Vägen förväntas vara avstängd till 09.30 på torsdagsförmiddagen och allmänheten uppmanas välja annan väg.

Töväder och regn efter all snö

Väglaget vid Västerbottens kustland är besvärligt på torsdagen. Mildluften har gjort en framstöt långt upp över Norrlandskusten och nu råder töväder på många håll, vilket kan göra vägarna hala. Trafikanter uppmanas att ta det lugnt.

– Nu regnar det i Umeå så det kan bli jäkligt besvärligt i dag. Det blir plusgrader på all snö vi fått, förklarar Börje Öhman vid polisens regionledningscentral.

Mycket snö har fallit över de nordliga landskapen de dygnen. SMHI har utfärdat varning för snöfall i Norrbottens inland. I länets norra del kan det bli omkring en decimeter från torsdag morgon till torsdag middag. I samband med snöfallet kan det vara dålig sikt, skriver SMHI i vädervarningen. 

Tora Tomasdottir, meteorolog vid bland annat väderinstitutet Storm, uppger att nederbördsområdet över norra Norrland drar bort under dagen och följs av uppklarnande och sjunkande temperaturer.

– När det här snöslasket som bildats på vägarna fryser till is kan det bli jobbigt. Temperaturerna kommer sedan att hålla sig sig på minussidan i norr, säger Tora Tomasdottir.

Hårda vindar och höga flöden

Det har även utfärdats klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar, upp till 21 meter per sekund, i mellersta Sverige. Varningarna gäller Jämtland, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro. Vinden ska avta under eftermiddagen.

På flera håll i södra Sverige är det fortsatt besvärligt med höga flöden i vattendragen. Det gäller bland annat Helge å i Skåne och Mörrumsån i Kronoberg och Blekinge. Klass varning för höga flöden är även utfärdade i Södermanlands och Stockholms län.

I slutet av helgen blir det dessutom påfyllning av vattendragen när ett nytt nederbördsområde kommer in över södra halvan av Sverige.

– Det kommer in under natten mot söndag och förväntas ge regn vid kusten och i de södra landskapen. Längre norrut blir det snö, förklarar Tora Tomasdottir.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag