Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Buss med skolungdomar av vägen vid skidort – flera skadade

Larmet om olyckan kom vid 13-tiden på söndagen.Foto: Läsarbild

En turistbuss med skolungdomar har kört av vägen och vält i närheten av Lofsdalen i Härjedalen.

Flera personer skadades.

– Det var ett 40-tal yngre passagerare ombord och några skadades lindrigt, säger Niclas von Essen, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Larmet om olyckan kom vid 13-tiden på söndagen. Det handlar om en singelolycka där en buss kört av vägen och vält mellan Lofsdalen och Glöte i Härjedalens kommun. Platsen ligger cirka en mil från Lofsdalen.

Räddningstjänsten har personal på platsen som initialt rapporterade om lindrigt skadade personer i bussen.

På väg till fjällen med danska skolungdomar

– Jag har inte helhetsbilden än, men det är en dansk buss med ett 40-tal yngre passagerare som gått av vägen, säger Niclas von Essen vid räddningstjänsten.

Vid 14.15 har passagerarna kontrollerats av ambulanspersonal vid en uppsamlingsplats vid Glötegården. Enligt inre befälet vid räddningstjänsten har man inte anträffat någon med allvarliga personskador.

– Det är några med lindriga skador och ambulanspersonalen får besluta om de behöver föras vidare till sjukhus, förklarar Niclas von Essen.

Vägen avstängd under räddningsarbete

Enligt Trafikverket ska det handla om en dansk turistbuss.

– Det är en danskregistrerad buss med turister enligt uppgifter jag fått, uppger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets pressjour.

På söndagen snöar det ymnigt i området samtidigt som många sportlovsfirare är på väg till och från de populära skidorterna i Härjedalen och Jämtlandsfällen.

Turistbussen körde av vägen och välte en dryg mil öster om Lofsdalen i Härjedalens kommun.Foto: Läsarbild / Läsarbild

Vittnet Ola Andersson var på väg från Söderhamnstrakten till fjällorten Idre och blev sittande i bilen på den avstängda vägen.

– Vi kom strax efter att bussen kört i diket. Bussen hade glidit av vägen och lagt sig på sidan. Då står flera personer på vägen vid bussen och en del verkar chockade, säger Ola Andersson som dock inte sett några allvarligt skadade tas om hand.

Enligt vittnet var bara halva vägbanan plogad vid olycksplatsen.

– Det snöar ju och de har kanske inte hunnit men vägbanan där bussen körde var inte skrapad.

Eleverna får hjälp av krispsykolog

Danska tidningen BT skriver att det är elever från Vesterdal Efterskole från Nørre Åby på Fyn som färdades i turistbussen.

I en uppdatering på Facebook skriver skolan att bussen var i närheten av destinationen i Lofsdalen när den körde i diket och välte på ena sidan i snön. Några passagerare har fått småskador och några är upprörda efter händelsen. De kommer nu att få hjälp av krispsykologer, skriver skolan.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2325906570774872&id=188463214519229&__xts__[0]=68.ARBf0QNCyskOvxSerPB7SEWDr0l0eygG0WWY41YII38ptNLo8zTWMPqL_hrS8jE70VsTRQJpqVS82yiy6z3RuhcLsEJ1CDumd8gBGNMT6G4Dd0R4PoxYGEX687J3NwrVrQbIU5_K3B0NtKgob25-mnwIx9rD3n_dNv_qHOMb2iJ9-iTPp6C-S40MyeOx2n50qJB8SuhOPd6fTk9RMECG9_H7J61dSQB3_Ch_KywQr5BcQm1F7OuOAw2Bcm_MoI4vYY_CDLvOg9nE4o88WdKk0LOytu45cEznCd9niZyq-mwPoC4EO1IK3ZxNlDUEf2AYerydqD2b5Y_TiFntZew2MA&__tn__=-R

Vägen blockerad i flera timmar

Trafikverket varnar för att väg 502 kommer att vara avstängd i båda riktningar under räddningsarbetet. Arbetet beräknas vara färdigt 15.30 och innebär mycket stor påverkan av trafiken. Platsen är från Sörvattnet till Linsell i höjd med Röstvallen.

Vid 13.30 var flera polispatruller och ambulanser på väg till olycksplatsen.

”Polispatruller och räddningsfordon kör i hög hastighet efter riksväg 84 i riktning mot olyckan. Övriga trafikanter uppmanas vara uppmärksamma”, varnade polisen via sin hemsida.

Även fjällräddare och polishelikopter dirigerades till olycksplatsen.

Vid 14.14 uppger polisen att inga passagerare är kvar vid platsen samt att en tungbärgare beställts till bussen.

– Det är några lindrigt skadade. Hur olyckan gått till är oklart, vi har inte hunnit höra chauffören än, säger Marie Andersson vid polisregion Nord.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.