Busch Thor om ”högersvängen”: Radikalt annorlunda situation

Ebba Busch Thor har under vintern varit Sveriges mest omtalade politiker.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor rusar framåt i mätningar.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Efter regeringsbildningen rusar Ebba Busch Thor i förtroendemätningar.

I en längre intervju med Expressen berättar hon om hur ”höger” Kristdemokraterna egentligen är och om varför det är problematiskt att ställa henne mot Annie Lööf. 

– Jag tror att man lättare ställer kvinnorna mot varandra, alternativt att det bara kan vara en kvinna i toppen. 

Ebba Busch Thor fick inte bilda regering med Moderaterna, men har under vintern ändå varit Sveriges mest omtalade politiker. Hos mätinstitutet Ipsos, för att ta ett exempel, har Kristdemokraterna ökat från tre till nio procent på ett år.

Även personligen har hon rusat i mätningar och skuggar statsminister Stefan Löfven när det gäller förtroende – men det är främst KD-, M- och SD-sympatisörer som gillar henne. Bland övriga partiers väljare har Busch Thor närmast blivit ett rött skynke.

Alla tycks ha en åsikt om henne – för eller emot.

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg skrev så sent som i söndags att ”hajpen runt Ebba Busch Thors KD är svår att förstå”.

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg har kallat henne en röst för ”den svenska Trumphögern”.

Centerkvinnorna har anklagat henne för ”unkna värderingar”. Om det sistnämnda utbrister KD-ledaren:

– Ett sanslöst påhopp, måste jag säga.

Expressens reporter Nicole Amiri och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Vi har blivit etikettfixerade i svensk politik, man klistrar slängiga begrepp på sina motståndare, fortsätter hon.

– Jag tar egentligen det där med en klackspark. För mig är det politiska innehållet och det jag står för som är viktigt. Man behöver inte vara så ängslig, det har vi haft nog med i svensk politik.

Vi lever i en tid av extremt polariserat debattklimat. Känner du att det passar dig?

– Jag är ganska orädd, så ur det perspektivet passar det mig. Jag blir inte särskilt nervös för att en meningsmotståndare eller andra tyckare går på väldigt hårt. Men det är klart att jag är orolig över vad som händer med debatten i stort, och för medborgarnas förtroende för politiken, när det blir på det här sättet.

Du har själv fått kritik för ditt sätt att föra debatt. Är det värdigt en partiledare att kritisera Aftonbladets ledarredaktion från riksdagens talarstol, så som du gjorde i december?

– Det är otroligt viktigt att i alla lägen stå upp för yttrandefriheten, för pressfriheten. Därmed inte sagt att en ledarsida vars uppgift också är att ha en åsikt… att jag inte kan få ha lov att ha en åsikt på den. Jag tycker de facto att en del ledarsidor har bidragit till att fördumma det svenska samtalet. Det har gjort att man har missat svåra samhällsproblem, därför att människor blir rädda för att bli kallade rasister, Trumphöger, fascister… Man bara klistrar en massa etiketter på varandra i stället för att föra en saklig debatt om innehållet.

Ebba Busch Thor tar emot på KD-kansliet i riksdagen. Hennes eget kontor håller på att göras om, så en kollega har lånat ut sitt rum för intervjun.

Det är uppsluppen stämning ute i korridoren, staben laddar för kvällens hockeymatch mellan Djurgården och Skellefteå. Partiledaren ska inte följa med på matchen, hon erkänner att det knappt ens blir tid till fotboll numera även om maken Niklas spelar i allsvenskan med Sirius.

Om utvecklingen hos de olika mätinstituten säger hon:

– Det är fortfarande ovant. Men minuten då vi börjar stirra oss blinda på opinionsmätningar, då kommer vi att hamna snett.

Du har högt förtroende bland SD-väljare, och lockar även nya sympatisörer från det hållet. Vad ser de väljarna hos dig?

– Jag tror en del handlar om att vi inte varit så ängsliga. Att vår drivkraft i svensk politik, är inte heller att vara mot Sverigedemokraterna. Utan att vara för något. En del människor som valt SD har varit genuint oroliga för utvecklingen inom svensk sjukvård, hur vi behandlar våra äldre och även – med rätta – för att man inte klarat av att föra diskussionen om vilka värderingar som måste gälla alla i Sverige. De ser att okej, vi har en helt annan ideologisk hemvist än SD, men vi kan vara ett alternativ i de frågorna. Att navigera i den här svåra värderingsdebatten är något vi gjort ända sen vi bildades på 60-talet.

Tror du att dessa SD-väljare har koll på var KD står i migrationspolitiken?

– Jag uppfattar att en del är väldigt väl insatta, de hör av sig till mig och säger det: Den allra tuffaste migrationspolitiken får man inte med KD. Utan då är det andra grejer som varit avgörande. De har hört att vi sagt att det står bortom allt tvivel att Sverige bör ha en restriktiv migrationspolitik de kommande åren. Men för oss kommer det alltid vara viktigt att möjliggöra för små barn att återförenas med sina föräldrar, och det tror jag är ganska välkänt också.

Sommaren 2017 skrev du en debattartikel i den kristna tidningen Dagen med rubriken: ”Låt fler unga afghaner stanna!” Borde riksdagen ha beslutat om en allmän amnesti för just den gruppen?

– Nej, det tycker jag inte. Jag vill understryka att rubriken till debattartikeln hade inte vi satt. Däremot det politiska förslaget, handlar om att man ska återinföra synnerligen och särskilt ömmande omständigheter. Vi har haft det förut och då var det en väldigt, väldigt liten andel som omfattades, så man urholkar inte en i övrigt restriktiv och rättssäker migrationspolitik bakvägen. Tvärt om är det något som gäller alla. Det tycker vi att är ett mycket bättre förhållningssätt än att man för en enskild grupp plötsligt ska bevilja full amnesti.

– Sverige ska vara ett land där man kan söka asyl om man är på flykt undan krig och förföljelse, det ska vara möjligt att få en fristad här. Men det måste ske rättssäkert och vi behöver ha koll på läget på ett sätt som vi inte haft tidigare.

Statsvetaren Magnus Hagevi beskrev i SvD nyligen KD:s utveckling genom att berätta att Göran Hägglunds deltog i en manifestation för allmän flyktingamnesti 2005, med tillägget: ”Ebba Busch Thor skulle knappast vara där i dag”.

– Det stämmer. Men det har också att göra med att saker och ting har förändrats. Det har gått 13 år. Att komma med samma politiska svar i dag för en situation som i grunden är radikalt annorlunda, det vore ganska oansvarigt.

Anna Dahlberg frågade i söndags på Expressens ledarsida: ”Gäller fortfarande Alf Svenssons traditionella kristdemokrati, där sådant som bistånd och asylrätt är hjärtefrågor? Eller har politikutvecklingen tagits över av de mer högerkonservativa?” Förstår du att hon undrar?

– Jag kan till viss del förstå. Men jag tycker också att det är en lite för ytlig beskrivning av arvet efter Alf Svensson, säger Ebba Busch Thor och fortsätter:

– Alf Svensson visade just på behovet av en röst i svensk politik som inte bara är systemorienterad: Vilket ansvar ska ligga på den enskilde individen, vilket ansvar ska ligga på staten? Utan som förde in ytterligare en dimension, som problematiserade ännu mer kring människovärdet och att ha människan som utgångspunkt i den politiska debatten. Det tog sig då mycket uttryck i till exempel biståndspolitiken. I dag står vi inför delvis andra utmaningar, då har det märkts mer i form av till exempel terrorbekämpning. En del har sagt att det är ”betong-” eller ”batongpolitik”. Det är det inte, det är samma grundläggande drivkraft i att stå upp för människovärdet, fast i andra utmanande situationer.

Din nya presschef Per Gudmundson, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet, är känd för att ha varit först med att tala om ”no-go-zoner” i Sverige. Är det ett rimligt begrepp för att beskriva svenska förorter?

– Jag tycker inte man ska rygga för att kalla saker för sitt rätta namn. Utan: har vi ett stort problem i det här området eller inte? Om vi har ett område där småbarn växer upp och leker på lekplatsen, men Postnord levererar inte paket eftersom de inte kan garantera sina medarbetares säkerhet – då är det ju något som inte riktigt stämmer. Det är ett jättesvek mot de människorna att låta det fortgå. 

Vilka är mest ”höger”, ni eller Moderaterna?

– Det beror på vad man menar med ”höger”. För mig finns det inget egenvärde i att vara höger i största allmänhet. För mig är det viktigt att inte alla lösningar på alla problem måste komma ovanifrån, från staten.

– En del förknippar höger med att vara hård. Det har jag aldrig gjort, men det är väl också därför jag kallar mig kristdemokrat.

Har ”alliansens död” fört något gott med sig?

– Nej, det finns inget positivt i det. Men nu vet väljarna var de har oss någonstans och jag är väldigt glad över det stora stödet som vi fått för vårt agerande.

Hur är relationen mellan dig och Annie Lööf i dag?

– Jag tycker det är intressant: ofta ställs nu KD och C mot varandra. Eller jag och Annie Lööf, personligen, mot varandra. Det är en del av en mediedramaturgi, kan jag tycka, som visar att vi skulle behöva komma lite längre i jämställdhetsdebatten. Jag tror att man lättare ställer kvinnorna mot varandra, alternativt att det bara kan vara en kvinna i toppen. Men jag är som bekant mot kvotering. Det kan vara hur många kvinnor som helst.

Okej. Hur är din och Jan Björklunds relation nuförtiden?

– Likartad. Det är inte så att vi hade en trevlig fikaklubb tillsammans på tisdagar, och så var det inget mer. Vi ville alltså bilda regering tillsammans.

– Med det sagt: kristdemokrater, liberaler och konservativa behöver varandra om vi ska utmana Socialdemokraterna om makten i Sverige igen. Den dagen de är beredda att göra det, då krokar vi arm på riktigt igen.

Vad skulle Jimmie Åkesson behöva göra med sitt parti för att ni skulle kunna samarbeta?

– Det är inte min uppgift att ge de råden. De skulle jag ta dyrt betalt för i så fall.

Dagen efter intervjun plingar telefonen – pushnotisen från SVT berättar om ännu en opinionsmätning:

”Fortsatt uppgång för KD i opinionen – tar väljare från M och SD”.

Se hela avsnittet av Bara Politik 6 mars:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.