Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bush kritiseras för höga talar-arvoden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
George W. Bush tog 845 000 kronor för att tala för en välgörenhetsgala för amerikanska krigsveteraner. Personer som skadats på order av honom.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Även Laura Bush, som talade på samma gala förra året, tog också tagit höga arvoden.
Foto: Donna Mcwilliam

USA:s tidigare president, George W. Bush, tog 845 000 kronor för att tala på en välgörenhetsgala för amerikanska krigsveteraner.

Det höga arvodet väcker nu stark kritik.

– Som ett slag i ansiktet, säger veteranen Eddie Wright.

Syftet med välgörenhetsgalan var att samla in pengar till amerikanska krigsveteraner som skadats allvarligt i Irak och Afghanistan – två krig som inleddes under George W. Bushs tid som president i USA.

Galan anordnades av Texas-baserade välgörenhetsorganisationen Helping a Hero och skulle samla in pengar för att bygga handikappanpassade hem åt krigsveteraner.

Över 800 000 i betalt

När George W. Bush talade för krigsveteranerna tog han motsvarande 845 000 kronor i betalt.  Utöver det betalade välgörenhetsorganisationen 170 000 kronor för ett privatplan som flög Bush till Houston i Texas, rapporterar ABC News.

Ett år tidigare ska Bushs fru och USA:s tidigare first lady, Laura Bush, ha talat på samma gala och tagit motsvarande 420 000 kronor i betalt.

På två år ska makarna Bush alltså ha kostat välgörenhetsorganisationen drygt 1,4 miljoner kronor.

Arrangören nöjd

Enligt Meredith Iler, tidigare styrelseledamot i välgörenhetsorganisationen, var det väl värt pengarna eftersom det bidrog till att organisationen fick in rekordstora summor under galorna, som hölls 2011 och 2012.

– Det var fantastiskt för han (George W. Bush) minskade sitt vanliga arvode från 250 000 dollar till 100 000 dollar, säger Meredith Iler.

Samtidigt rapporterar Politico att Bushs standardarvode under den här tiden ska ha varit mellan 100 000 och 175 000 dollar (motsvarande cirka 845 000 till 1,5 miljoner kronor).

"Som ett slag i ansiktet"

En annan styrelseledamot i Helping a Hero, den tidigare marinkårssoldaten Eddie Wright, är mycket mer kritisk till George W. Bushs arvode.

– Jag tycker inte det är rätt att han tar betalt för att tala för veteraner som skadades efter att ha stridit på hans order, säger han till ABC News.

Eddie Wright förlorade både sina händer i en raketattack i Fallujah i Irak 2004.

– Du (George W. Bush) skickade ut mig i krig. Jag gjorde det du sa att jag skulle göra, med glädje både för dig och vårt land, och jag ångrar ingenting. Men det här är som ett slag i ansiktet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.