Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Buschs ord efter debatten: ”Miljöpartiet är livrädda”

Het debatt om mäns våld mot kvinnor i Expressen TV mellan KD och MP.
Ebba Busch (KD) och Åsa Lindhagen (MP) möttes i ”Debatten” i Expressen TV på torsdagen.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) befarar att ett regeringssamarbete mellan M, KD och SD blir dödsstöten för kvinnokampen.

Enligt Ebba Busch ingår det i regeringens taktik att ”skrämmas med SD”.

– MP och S är livrädda för att bli av med regeringsmakten, och det borde de vara, säger KD-ledaren. 

Hårda ord kring föräldraförsäkringen inledde ”Debatten” i Expressen TV mellan Ebba Busch (KD) och Åsa Lindhagen (MP). Jämställdhetsministern tog upp ett sex år gammalt inlägg på Twitter som hon tycker förklarar deras skilda syn på frågan.

”Låg pensionen efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat”, skrev Ebba Busch i inlägget från 2014.

– Här har vi en avgörande skillnad mellan oss. Ebba Busch tycker att individerna själva ska ta ansvar för hur jämställdheten ska bedrivas. Du har tidigare gått ut med att om kvinnor har låg pension, ja då får man skylla sig själv, säger Åsa Lindhagen.

”Så kan inte en jämställdhetsminister prata”

KD-ledaren blev märkbart upprörd.

– Så här kan inte en jämställdhetsminister prata. Det är fullkomligt oansvarigt att återge mina citat på det sättet.

Enligt Ebba Busch är inte själva pensionssystemet ojämställt, utan problemet ligger i att kvinnor generellt har lägre pensioner. 

– Det beror på att ni har varit emot att öka barnrättsåren. Vi vet att många kvinnor inte vill, orkar eller kan göra som jag gjorde - gå tillbaka till arbetet tidigt efter en förlossning. Då måste möjligheten finnas att bestämma över sin egen föräldraledighet utan att det straffar sig i pensionskuvertet. Därtill har den stora frågan som påverkar pensionen att göra med löner, forstätter KD-ledaren.

Efter debatten står Åsa Lindhagen fast vid att inlägget på Twitter ”illustrerar skillnaderna mellan KD och MP på ett bra sätt”.

– Ska vi jobba med systemen eller ska kvinnor själva gå in och ta ansvar för sin situation? Om man inte lever jämställt ska man inte beskyllas för att man inte gjort rätt val, säger hon.

Kritiserar närmandet till SD

Jämställdhetsministern beklagar att hon inte hann ta upp sin oro inför Kristdemokraternas närmanden till SD under debatten.

– Ebba Busch har öppnat upp för att samarbeta med ett nationalistiskt parti på den extrema högerkanten. Vi vet vad de krafterna innebär, att man kommer rulla tillbaka kvinnors rättigheter. Vi ser det runtom i världen när det gäller aborträtten och stöd för kvinnor som utsätts för våld, säger Lindhagen.

Ebba Busch avfärdar påståendet.

– Att skrämmas med SD är regeringens enda chans för att samarbetet inte ska rasa. Jag är trött på det där halmstrået, säger KD-ledaren efter debatten. 

– Det är genuint stressande för dem att vi har en verklighetsnära och realistisk politik för att lösa jämställdhetsproblemen. De tror att de kan vinna debatter på att fortsätta komma dragandes med ”ni vill rulla tillbaka tiden som det var på 50-talet”. Hur då? Det finns inte ett enda konkret exempel i vår politik som gör det, tvärtom ser vi hur jämställdheten skulle kunna ta steg framåt.

Se hela debatten mellan Ebba Busch och Åsa Lindhagen:

Politikerna debatterade hur jämställdheten ska förbättras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.